Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-16 15:16:00

Leleplező honlap az egészségügyről

Formabontó honlapot indított pénteken a Magyar Rezidens Szövetség, annak érdekében hogy bemutassa az egészségügyi ellátórendszer hiányosságait.

A szervezet szerint a hiányosságok már közvetlenül veszélyeztetik a betegek biztonságos ellátását. Papp Magor, a szövetség elnöke pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján mutatta be a betegbiztonsag.blog.hu honlapot, amelyen piros színnel jelzik azokat a napokat, amikor az egyes osztályokon "nincs biztosítva az ügyeleti szakorvosi ellátás". Mint kiemelte, Délkelet-Magyarországon például a neurológiai osztályokon gyakorlatilag "elfogytak" a szakorvosok, helyettük a rezidensek ügyelnek.

Az aktuális ügyeleti sorokat nézve pedig az látszik, hogy például az ünnepek alatt számos helyen nem lesz szakorvosi ügyeleti ellátás. Közlése szerint nem találtak olyan intézményt, ahol legalább kisebb hiányosságok ne lennének. Ugyanakkor hozzátette: ez nem az intézmények hibája, Magyarországon akkora az orvoshiány, hogy képtelenség szabályosan elkészíteni az ügyeleti beosztást.

Papp Magor hangsúlyozta: nem csak vidéki, vagy kisebb kórházakban sérül a szakorvosi ellátáshoz való hozzáférés joga, a kritikus hiánnyal küzd számos nagy egyetemi kórház, illetve súlyponti intézmény is. Mint kifejtette: egyre gyakrabban hallani arról, hogy csak rezidensek vannak ügyeletben olyan helyeken, ahol szakorvosi ellátásra lenne szükség, a sürgősségi osztályokon extrém hosszú várólistákkal szembesülnek. A szövetség elnöke elmondta: a honlap adatait folyamatosan frissítik, de ezzel együtt az ellátórendszerben tapasztalt hiányosságokról további észrevételeket is várnak a betegbiztonsag2012@gmail.com e-mail címre.

Papp Magor arra is kitért: az "Élhető magyar egészségügyért" mozgalmukban gyűjtött felmondólevelek december elején már a 2500-at is meghaladták. Mint kiemelte: már öt megyében gyűlt össze olyan kritikus mennyiségű felmondás, amely azonnal és alapvetően fogja megrendíteni ezen területek orvos-ellátottságát. Ez azt jelenti, hogy ha a következő hét hétben nem történnek érdemi intézkedések az egészségügyi dolgozók munkakörülményei, és elsősorban anyagi helyzetük rendezése érdekében, akkor ezek a felmondólevelek aktiválódni fognak.

Papp Magor azt mondta: ha 2012. január elsején is kevesebbet fog érni egy fiatal orvos munkája, mint egy utcaseprőé, vagy egy krumplisütőé, akkor tömegesen fognak felállni. Papp Magor közlése szerint megértik azokat a kollégákat, akik megegyezés híján felállnak, köztük Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter fiát is, aki 2012-ben "az egészségügy reménytelen helyzete miatt ugyanerre a lépésre készül". Ha ilyen prominens szereplők is az ellátórendszer elhagyására készülnek, akkor a többi kollégától miként várják el, hogy ne tegyék ugyanezt - tette fel a kérdést.

A szövetség elnöke szólt arról is, hogy akciójuk "kiegészült" a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) kezdeményezésével, amely során nagyjából egy nap alatt mintegy ezer orvos küldte vissza nyilatkozatát arról, hogy január elsejétől nem vállal önként túlmunkát. Papp Magor kiemelte: az akciók célja annak elérése, hogy az egészségügyi dolgozók méltó körülmények és javadalmazás mellett dolgozhassanak. Mindezt azért, hogy ne következzen be Magyarországon is az, ami a közelmúltban Szlovákiában történt.

A krízishelyzet rendezése érdekében Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordultak azzal a kéréssel, személyesen járjon közbe, hogy elkerüljék a válsághelyzet kialakulását.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Egészségügy
  • Így terjed az influenza
  • Depressziós szakaszban a magyar pszichiátria
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • Államosított egészségügy
  • Orbán szerint nem húsbavágóak az IMF-tárgyalások
  • Megfontolandó ajánlatot kapott az orvostársadalom?
  • Milliárdok az egészségügynek
  • Összeomlik az egészségügyi ellátás?
  • Orbánt kérik a „nyomorúságos korszak” lezárásához
  • Betlehemi kvíz egy hajléktalankórházban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.