Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-16 09:45:00

Leállított egy kivégzést az amerikai legfelsőbb bíróság

Leállíttatta az amerikai legfelsőbb bíróság egy Texas állambeli afroamerikai férfi kivégzését, mert a fellebbezést benyújtó védőügyvédek szerint a büntetőperben fajra vonatkozó kérdés is elhangzott.

A 48 éves Duane Buckot egy 1995-ben Houstonban elkövetett kettős gyilkosság miatt ítélték 1997-ben halálra.Az ítéletet a Texas állambeli Huntsville börtönében, helyi idő szerint csütörtök este hajtották volna végre méreginjekcióval, de a szövetségi legfelsőbb bíróság ezt meghatározatlan időre felfüggesztette.Buck ügyvédei amiatt fellebbeztek, hogy a per során egy szakértőként meghallgatott pszichológus azt állította, a feketék hajlamosabbak erőszakos cselekményeket elkövetni, ha kiengedik őket a börtönből.

Buck ügyvédei Rick Perry texasi kormányzóhoz is fellebbezést nyújtottak be, de a legfelsőbb bíróság lépése miatt neki most semmit sem kell tennie. A republikánus Perry támogatja a halálos ítéletek alkalmazását, 11 éves hivatali ideje alatt Texasban 235 elítélt gyilkoson hajtották végre ilyen ítéletet - a szövetségi államok közül messze itt végezték ki a legtöbb embert. Perry szeretne pártja elnökjelöltje lenni, ezért lépéseit most nagyobb figyelemmel követi az amerikai közvélemény.


MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.