Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-31 19:00:00

Körvonalazódik Szíria jövője?

A szíriai ellenzék megállapodást kötött pénteken az Aszad-rezsim megdöntését követő, a demokratikus államot megteremtő átmeneti időszak irányelveiben.

A két, eddig szemben álló szíriai mozgalom pénteken írta alá Kairóban a megállapodást, amelyet szombaton az interneten hoztak nyilvánosságra.

A szíriai Nemzeti Tanács (SNC) és a Demokratikus Változás Nemzeti Koordinációs Bizottság (NCC) közösen utasítja el egy esetleges külföldi katonai beavatkozás lehetőségét és állást foglal az emberi jogok tiszteletben tartása mellett. Támogatásukról biztosítják a katonaszökevényekből alakult Szíriai Szabad Hadsereget. A dokumentumot elküldik az Arab Ligának.

A két fő mozgalom eddig képtelen volt az együttműködésre, mert az NCC hosszú ideig bízott a párbeszéd lehetőségében a rezsimmel. Az isztambuli száműzetésből politizáló SNC viszont a hatalom megdöntéséből indult ki.

Az ENSZ adatai szerint a Bassár el-Aszad elnök hatalma ellen március közepén kezdődött megmozdulásokban eddig több mint 5 ezren, más források szerint több mint 6 ezren haltak meg.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.