Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-01 14:16:00

Kolompár Orbán: apostoli áldás védi ma is a cigányságot

A Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) szerint a vasárnap boldoggá avatott II. János Pál pápa személyes apostoli áldása óvja ma is a magyarországi cigányságot, ezért tudta méltósággal tűrni „az elmúlt évek szélsőjobboldal erői, olykor emberéleteket is követelő terrorját”, a megalázatást és kiszolgáltatottságot, a mélyszegénységet.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) volt elnöke, a több tízezer romát összefogó MCF vezetője az MTI-nek nyilatkozva felidézte, hogy 2003. november 19-én az akkori OCÖ szervezésében a kormány képviselőivel együtt több száz roma zarándok vett részt a katolikus egyházfő audienciáján, és a pápai áldás mellett egy megszentelt faragott keresztet hoztak haza Rómából. A másfél méteres feszületet az ország 19 megyeszékhelyen és több búcsújáró helyen is bemutatták, majd egy évvel később a legnagyobb roma búcsújáró helyen, a Komárom-Esztergom megyei Csatkán egy kápolnát építettek az őrzésére.

A roma vezető azt mondta: II. János Pál pápa személyes áldása megerősítette a hitüket és reményüket, hogy az évtizedek óta másodrendű állampolgárokként kezelt cigányság is egyszer teljes jogú tagja lehet saját hazájának, és a 12 milliós európai kisebbségi közösség néhány éven belül kivívhatja erkölcsi elismerését, visszakaphatja a kormányok felületessége miatt elveszített emberi méltóságát. „Bíznunk kell ebben még akkor is, ha ez a hit május elsején, a munka ünnepén gyengülni látszik” – fűzte hozzá.

Kolompár Orbán úgy fogalmazott: II. János Pál pápa, aki nem tett különbséget nemzetiségek között, a szeretetet, a békét és a társadalmi szolidaritást hirdette, már életében szentnek számított. Legalábbis a cigányság körében, ugyanis a katolikus egyházfőt cigány nyelven szunto báro manusnak, nagy szent embernek nevezik – jegyezte meg.

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.