Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-16 22:32:00

Kigyulladtak a fények a Vatikán karácsonyfáján

Sötétedéskor felavatták pénteken a római Szent Péter tér közepén álló karácsonyfát, amely idén Ukrajnából érkezett a Vatikánba.

Sárga-ezüst fények világítják be a Szent Péter bazilika előtti teret. A kárpátaljai erdőkben kivágott fenyőfa 1800 kilométeres utat tett meg, és december elején érkezett meg a Vatikánba több mint negyven másik kisebb fával együtt, amelyeket az apostoli paloták termeiben állítottak fel. A 61 éves fenyő 30 méter magas, öt tonna súlyú, törzsének átmérője 56 centiméter. Több mint 700 ágára 2500 díszgömb került fel a Vatikán színeiben. Daruval helyezték fel a fenyő tetején fénylő csillagot is.

A gyertyagyújtásra a Vatikánba érkező ukrajnai küldöttséget XVI. Benedek pápa fogadta. A fények felkapcsolásakor tartott szertartáson jelen voltak az ukrán katolikus és ortodox egyház képviselői, Giuseppe Bertello érsek, a Vatikáni Kormányzóság elnöke és a Kormányzóság azon dolgozói, akik részt vettek a karácsonyfa felállításában. II. János Pál 1982-ben vezette be azt, hogy ne csak a Vatikán falain belül, hanem a Szent Péter téren is karácsonyfát állítsanak az itt épített betlehem oldalán.

December 24-én délután avatják fel a Szent Péter téren álló épületnagyságú betlehemet. Szokás szerint a Gyermek Jézus szobrát éjszaka egy vatikáni dolgozó gyermeke fekteti be a jászolba. Szenteste, hat órakor, XVI. Benedek gyújt karácsonyi gyertyát a pápai lakosztálynak a Szent Péter térre néző ablakában.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.