Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-05 13:50:00

Ki menti meg a BKV-t?

Minden lehetséges pénzt összeszedne a főváros a BKV helyzetének rendezésére, ha az állam is megnyitná előtte a forrásokat - mondta Tarlós István főpolgármester a hvg.hu-nak adott csütörtöki interjújában.

Tarlós István álláspontja szerint jelenleg "a tartós megoldás perspektíváját magában hordozó" ad hoc lépéseket kell tenni. A városvezető kijelentette: a főváros arra is hajlandó, hogy az összes maradék likvid forrását "összekaparja", ami 9 milliárd forint körül van. Mint mondta, ezt betennék a BKV-ba, de csak akkor, ha az állam legalább a zárolt 32 milliárd forintos normatív támogatást felszabadítja, és megadja ezen felül a korábban a hitelek törlesztésére kért 24 milliárd forintos támogatást.

A főpolgármester a portálnak úgy fogalmazott: "intézményeink működését a végsőkig megfeszítve, népszerűtlen drágításokat bevezetve mi is összekaparunk 21 milliárdot. Enélkül el nem képzelhető semmilyen megoldás, mert abban a pillanatban esedékessé válik a lejárt hitelek visszafizetése, és a cég fizetésképtelenné válik" - jegyezte meg Tarlós István, hozzátéve, ez azt jelentené, hogy "három nappal később már gázolaj sem lesz a buszokba".

A városvezető arra is kitért: napokon belül leül Orbán Viktor miniszterelnökkel beszélni a kérdésről. Szavai szerint a Fideszen belül sokan nem értik a problémát, "kilátástalan velük vitázni", ezért is várja határozottan a miniszterelnöktől a megoldást.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter december 21-én Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkárt jelölte ki, hogy egyeztessen a BKV gazdasági és pénzügyi helyzetének stabilizálásáról Tarlós Istvánnal. A főpolgármester pedig Vitézy Dávidot, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatóját nevezte ki tárgyalópartnernek. Az MTI úgy tudja, hogy az egyeztetés már megkezdődött a két fél között.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.