Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-23 15:53:00

Kertész Imre új könyve a boltokban

A Nobel-díjas Kertész Imre 2001 és 2003 között írt naplóját adja ki a Magvető Kiadó, a Mentés másként című 240 oldalas kötet szeptember 23-án kerül a boltokba.

A kötetben az író a legszemélyesebb tapasztalatairól ír egy olyan időszakban, amelyben eldöntötte, hogy Budapestről Berlinbe költözik, majd 2002 őszén megkapta az irodalmi Nobel-díjat, közben próbálta befejezni Felszámolás című regényét. A napló tele van személyes reflexióval, Kertész Imre sokat ír betegségéről, a Parkinson-kórról is.

Az író reagál a közéleti eseményekre, leírja gondolatait a kelet-európai demokráciák jövőjéről, jelenéről – olvasható a litera.hu-n. „Ekkoriban történt a World Trade Center elleni merénylet is, amire szintén reflektál. Én azonban mégsem erre hívnám fel a figyelmet, hanem arra, ahogyan a magánéleti események értelmezésétől milyen súlyos gondolatokig, szentenciaszerű megállapításokig jut el" – fogalmazott Péczely Dóra, a Magvető Kiadó főszerkesztője, kiemelve: az író folyamatosan az életről, az ember mibenlétéről, a zsidóságról és Auschwitzról elmélkedik.

„Ma azzal gyötörtek, hogy Nobel-díjat fogok kapni" – emelt ki egy másik mondatot Péczely Dóra, megemlítve, a naplóból kiderül, hogyan élte meg Kertész Imre a Nobel-díj körüli világszenzációt, mit látott és mit álmodott, mi a véleménye az ezredforduló politikai káoszáról.

A könyv szeptember 23-án kerül a boltokba, a hivatalos bemutatót a tervek szerint október 18-án tartják.

 

mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.