Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-03 19:47:00

Jurij Gagarin újra a világűrben

Szergej Volkov és Alekszandr Szamokutyajev szerda délután a Nemzetközi Űrállomásról kilépett a nyílt kozmoszba. Lefényképezik többek Jurij Gagarin a fotóját a végtelen világűr háttere előtt.

Az űrhajósok mindenekelőtt Jurij Gagarin űrrepülése 50. évfordulójának az emlékére elindítottak egy mini műholdat: a Gagarin egykori fedőneve után Kedr (cirbolyafenyő) nevet viselő kis szputnyik oktatási és rádióamatőri célokat szolgál. Föld körüli pályájáról 15 nyelven közvetít üdvözletet, és telemetrikus adatokat továbbít.

Ezt követően az űrhajósok az űrállomás egyik szegmensére felszerelnek egy lézeradót, amelynek segítségével nagy mennyiségű adatot lehet a Földre továbbítani. A továbbiakban egy berendezést átszerelnek az egyik helyről egy másikra, egy antennát lefotóznak, és egyet leszerelnek. Végül lefényképeznek további néhány berendezést, valamint Konsztantyin Ciolkovszkijnak és Szergej Koroljovnak, az űrkutatás két atyjának, valamint Jurij Gagarinnak a fotóját a végtelen világűr háttere előtt.

Az űrséta a Földi Irányító Központ (CUP) közlése szerint a tervezettnél 20 perccel később kezdődött, és mintegy hat órán át tart. Mind Volkov, mind Szamokutyajev a legkorszerűbb Orlan-MK szkafanderben lépett ki a világűrbe, de mint a CUP-ban elmondták, Volkovén, aki már összesen 12 órát töltött a nyílt világűrben, piros parancsnoki lampasz van, míg az űrsétán első ízben részt vevő Volkovét kék csíkok díszítik. Összességében ez a 35. űrséta, amelyre a Nemzetközi Űrállomás orosz szekciójából indultak űrhajósok.


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.