Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-10 16:10:00

Izmosodik a forint

Jelentős erősödést ért el kedden a forint a magyar-IMF tárgyalásoknak megelőlegezett piaci bizalom hatására.

Az eurót 310,72 forinton jegyezték kedden délután négy órakor a bankközi deviza kereskedelemben a hétfő esti 315,39 forint után. A forint kedden egészen 310,58 forintos jegyzésig erősödött a múlt héten 324,27 forintos euró jegyzésen érintett történelmi árfolyam-mélypontról.

A svájci frank jegyzése kedden délután 255,86 forint a hétfő esti 260,77 forint után, a dollárt 242,98 forinton jegyzik 247,25 forint után, a japán jen árfolyama kedden délután 3,1620 forint a hétfő esti 3,2167 helyett.

A forintra ható piaci nyomás enyhülése mellett kedden az euróövezettel szemben javuló befektetői bizalom is hozzájárult a forint erősödéséhez. A javuló euróövezeti befektetői hangulat az osztrák kötvényaukció és a görög kincstárjegy aukció kedvező piaci fogadtatásában mutatkozott meg. Pozitív várakozás előzi meg befektetői körökben Angela Merkel német kancellár és Christine Lagarde, az IMF főigazgatója délutáni találkozóját is.

Ugyancsak javított a hangulaton a Fitch közleménye is, amely szerint az idén nem esedékes sem a francia, sem az osztrák szuverén besorolás rontása az elsőrendű AAA-szintről. Az olasz helyzetet viszont "lobbanékonynak" ítélte meg a Fitch és az ország adósságát az euróövezetre leselkedő legnagyobb veszélynek nevezve nem zárta ki egy újabb besorolásrontás lehetőségét akár már a hónap végén.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.