Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-10 11:00:00

Iparűzésiadó-emeléssel mentenék meg a BKV-t

A jelenlegi 2-ről 2,5 százalékra emelné az iparűzési adó mértékét Budapesten négy kormánypárti politikus. A többletet a Fővárosi Közgyűlés használhatná fel a BKV finanszírozására.

A Bagdy Gábor KDNP-s és György István fideszes főpolgármester-helyettesek, valamint Láng Zsolt II. kerületi és Rogán Antal belvárosi, szintén fideszes polgármesterek jegyezte előterjesztés indoklása szerint mivel a helyi közösségi közlekedés fenntartása a települési önkormányzatok feladata, a szükséges forrásoknak is ott kell rendelkezésre állniuk.

A parlamenti honlapon olvasható törvényjavaslat a BKV működtetésének költségigényével magyarázza az iparűzési adó emelését. Fontos, hogy a többletet a főváros kizárólag a közösségi közlekedési feladatok finanszírozására fordíthatná, vagyis azon nem kellene osztoznia a kerületekkel.

Ehhez kapcsolódó változás, hogy a javaslat szerint az adóalanyok a fizetendő iparűzési adó összegét csökkenthetnék az általuk vásárolt helyi tömegközlekedési bérletek ellenértékével.
A módosítás 2012. február 1-jén lépne hatályba, így a négy kormánypárti képviselő átmeneti szabályként kivételesen arra is lehetőséget adna, hogy az adóteher év közben emelkedjen.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.