Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-13 11:30:00

Igazat adtak a Hit Gyülekezetének

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint a Hit Gyülekezete szabályosan járt el egy közbeszerzésben, így nem kell megfizetnie a 3 milliós bírságot – írja az atv.hu.

A Hit Gyülekezete tavaly júliusban indított egyszerű közbeszerzést a debreceni Huszár Gál Gimnázium és Általános iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény új épületrésszel való bővítésére. A kiírt pályázatra három ajánlattevő jelentkezett, és a nyertes a Hit Gyülekezetével tulajdonosi viszonyban álló lett – írja az atv.hu.

A VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. (VÁTI) – mint közreműködő szervezet – áprilisban fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KDB), amelynek jogszabály-értelmezése szerint összeférhetetlen az, ha a közbeszerzési eljárásban ajánlattevőként olyan cég vesz részt, amely az ajánlatkérővel tulajdonosi jogviszonyban áll. A KDB ezért 3 millió forintos bírságot szabott ki a Hit Gyülekezetére – írja az atv.hu.

A Hit Gyülekezete bíróságon támadta meg az egyházra kiszabott bírságot. Móricz Péter, az iskolabővítésért felelős projektvezető elmondta: a KDB döntését jogellenesnek tartják, hiszen a törvény nem tiltja, hogy egy közbeszerzésen a kiíró által tulajdonolt cég nyerhessen. Ez alapján ugyanis sem az állami, sem az önkormányzati cégek nem indulhatnának az állami és önkormányzati közbeszerzési pályázatokon – márpedig ez napi gyakorlat.

Azt is kifogásolták, hogy a VÁTI egy évvel a közbeszerzési eljárás és a támogatási szerződés megkötése után jelentette a szabálytalanságot, miközben a támogatásból 60 millió forint előleget már ki is fizetett. A két vesztes pályázó közül pedig egyik sem támadta meg a közbeszerzés végeredményét, sőt, egyikük levélben tájékoztatta a KDB-t arról, hogy a lefolytatott eljárás szerinte is tisztességes és szabályos volt – írja az atv.

Első fokon a Fővárosi Bíróság elutasította az egyház keresetét, így a Hit Gyülekezete az ítélőtáblához fellebbezett. A másodfokú bíróság azonban az Európai Bíróság egy hasonló ügyben hozott ítéletére és a közbeszerzési irányelvekre hivatkozva kimondta, hogy tévedett az elsőfokú bíróság, amikor elfogadta a KDB érvelését. Indokolása szerint ugyanis a tulajdonosi részesedés fennállása önmagában nem elégséges az összeférhetetlenség kimondásához, márpedig az eljárás során tényleges ok – az egyenlő bánásmód és a verseny torzításának a tilalma elveinek a megsértése – az összeférhetetlenség megállapítására fel sem merült.A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében helyt adott a Hit Gyülekezete fellebbezésének, így az egyháznak nem kell megfizetnie a 3 millió forintos bírságot a KDB-nek – írja az atv.hu.

 

atv.hu

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.