Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-22 15:39:00

Hőségriadó: forró napoknak nézünk elébe

Kedden 0 órától éjfélig másodfokú, szerdán 0 órától péntek éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos.

Paller Judit hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a hőséghullám vége még nem látható pontosan, így a meteorológiai előrejelzések függvényében szükség lehet a riasztás meghosszabbítására is. Nemcsak nappal, hanem éjszaka is nagyon magas lesz a hőmérséklet – hívta fel a figyelmet Paller Judit.

A meteorológiai előrejelzések alapján kedd hajnalban még 15-20, pénteken már 18-23 fok várható. A nappali maximumok is egyre magasabbak lesznek, kedden 31-36, pénteken 34-39 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet. Az országos tiszti főorvos megjegyezte: nehezíti a helyzetet, hogy a szabadságok időszaka a végéhez közeledik, sokan már visszatértek a munkahelyükre, így az embereknek más életritmusban kell alkalmazkodniuk a nagy meleghez.

Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese felhívta a figyelmet arra, hogy a munkaadók kötelesek elegendő pihenőidőt és megfelelő mennyiségű folyadékot biztosítani a munkavállalóknak. Emlékeztetett, hogy az idén egy nagy hőséghullám volt eddig júliusban, és azokban a napokban a jósoltaknak megfelelően 25-30 százalékkal nagyobb volt a halálozási arány. Ezért is kiemelten fontos a lakosság tájékoztatása – tette hozzá.

Mint mondta, az előrejelzések szerint a héten egyes helyeken a 39 fokot is elérheti a hőmérséklet. Ilyen melegben a hűtés mellett fontos a szervezet folyamatos folyadék- és sópótlása, ehhez a szénsavas és cukrozott üdítők, tömény alkoholos italok helyett tea és olyan ásványvíz fogyasztását ajánlják, amely literenként minimum ötven milligramm nátriumot tartalmaz.

Páldy Anna arra is kitért, hogy a következő napokban valószínűleg az UV sugárzás is erős lesz. Ezért azt javasolják, hogy délelőtt tizenegy és délután három óra között lehetőleg senki ne tartózkodjon a napon. Fontos a megfelelő öltözet, széles karimájú kalap és napszemüveg viselése, továbbá 15-nél, gyerekeknek pedig 30-nál magasabb faktorú naptej használata. Az Állami és Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján további hasznos tanácsok találhatók a hőség elleni védekezésről.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délután a tartós hőség miatt keddre 14 megyére és a fővárosra narancssárga figyelmeztetést adott ki. Szerdán, csütörtökön és pénteken egyre melegebb lesz, ezen a három napon helyenként a 29 fokot is elérheti a nappali középhőmérséklet, így valószínűleg a legmagasabb szintű, harmadfokú figyelmeztetést is kiadja a meteorológiai szolgálat.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.