Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-15 16:20:00

Nem iktatná ki az evangéliumot a közéletből

Gordon Brown lehet az IMF új vezetője

A Daily Mail szerint Gordon Brown a legesélyesebb az IMF élére. Az egykori brit elnök, a keresztényszocialista mozgalom vezéralakja várhatóan új monetáris pénzügyi politikát képvisel.

Dominique Strauss-Kahn-nak, a Valutaalap jelenlegi francia vezérigazgatójának megbízatása 2012 júniusáig szólna, de ha indulni kíván a következő franciaországi elnökválasztáson, akkor ennél korábban távoznia kell tisztségéből. Bár az IMF nyilatkozata szerint ez még korai lépés, lehet, hogy a szexbotány miatt erre kényszerül. A Daily Mail szerint Brown jelölését a jelenlegi konzervatív-liberális brit kormánykoalíció ellenezné, ám a volt miniszterelnök támogatásra lelhet más európai országok részéről, és vannak szövetségesei az amerikai Demokrata Párt vezető tisztviselőinek körében is.

Adósságnövelésben jó vagy stabilizációban?

Brown a Munkáspárt 1997-ben aratott földcsuszamlásszerű választási győzelme után tíz évig volt Nagy-Britannia pénzügyminisztere, majd Tony Blair távozása után, 2007-től a Munkáspárt tavaly májusi választási vereségéig miniszterelnökként működött. Sokan tartják felelősnek a békeidőben példátlan államháztartási hiányért, amely a munkáspárti kormány utolsó évében megközelítette a hazai össztermék (GDP) 11 százalékát.

A nemzetközi pénzügyi közösség megítélése szerint azonban a brit politikus komoly szerepet játszott a globális pénzügyi rendszer stabilizálásában és főleg az IMF finanszírozási kapacitásának óriási mértékű bővítésében épp akkor, amikor a hitelválság elharapózott. Gordon Brown volt a vendéglátója brit kormányfőként a legnagyobb fejlett és fejlődő országok, valamint az EU alkotta G20-országcsoport két évvel ezelőtti, válságkezelő célú londoni értekezletének, amelynek részvevői összesen több mint ezermilliárd dollár pótlólagos forrást hagytak jóvá az IMF és más hivatalos kölcsönző intézetek számára és engedélyezték, hogy a szervezet további 250 milliárd dollár saját „új pénzt” bocsáthasson ki a súlyos finanszírozási problémákkal küszködő feltörekvő gazdaságok megsegítésére.

Szocialista és/vagy keresztény?

Bár a konzervatív oldal gyakran élesen bírálta, puszta kampányfogásnak minősítve Brown vonzalmát az egyházak iránt, a politikus rendszeresen hangoztatja a kereszténységgel kapcsolatos elkötelezettségét. Brown a keresztényszocialista mozgalom (Christian socialist movement) egyik vezéralakja, akit megragadott a Biblia szociális etikája. Egy beszédében a kereszténységet „a társadalom lelkiismeretének” nevezte. Több alkalommal szót emelt a vallásszabadság mellett és az egészségtelen mértékű szekularizmus ellen. Ugyanakkor a szabad vallásgyakorlás mellett nem felejti megemlíteni a faji és nemi egyenlőséget sem.

Gordon Brown: „A kereszténység a társadalom lelkiismerete”

Brown szerint az evangéliumot nem kell és nem is szabad kiiktatni a közéletből. „Ha a keresztények részt vesznek a politikában, tudnak együtt építeni egy olyan társadalmat, ahol a gazdagság sokkal többet jelent, mint a vagyon.” – állítja.  Kiemeli: fontosnak tekinti a gyermekszegénység felszámolását és az adósságok elengedését.

Ha Brown lesz az új IMF-vezető, az szakítást jelenthet a világszervezet elmúlt évtizedeit meghatározó neoliberális szemlélettel, és elképzelhető, hogy szolidárisabb, méltányosabb, szociálisan érzékenyebb, a nemzetgazdaságok szuverenitását jobban tisztelő monteráris politika köszönt be.
 

 

MTI. mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek IMF
  • Portugália bedőlését jósolják
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • Mit ápol Orbán Viktor?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel
  • Őket mentené az MSZP
  • Beteges hiúsága miatt távozzon Orbán?
  • Amiben Lagarde és Fellegi is egyetért
  • Független-e a magyar jegybank? Itt a válasz
  • Ilyen még nem volt: elzárja a pénzt az EU?
  • Tragédia lenne az IMF nélkül?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.