Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-21 19:46:00

Fitch: újabb leminősítésveszély?

A romló euróövezeti gazdasági-pénzügyi kilátások a felzárkózó európai térségben is gyengülő gazdasági növekedéshez, megnövekedett pénzügyi sérülékenységhez és "bizonyos negatív hitelminősítői lépésekhez" vezetnek - közölte a kelet-közép-európai országcsoport 2012-es kilátásairól összeállított, szerdán Londonban ismertetett átfogó elemzésében a Fitch Ratings.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint Közép- és Kelet-Európa van kitéve „messze a legnagyobb mértékben" a globális felzárkózó piaci térségen belül az euróövezeti válság hatásainak, tekintettel az erőteljes banki, kereskedelmi és egyes esetekben portfolió-befektetési kapcsolatokra, valamint a devizakockázatokra és a jelentős bruttó külső finanszírozási igényekre.

A Fitch Ratings az elemzésben kiemelte, hogy csak idén október óta hét esetben rontotta felzárkózó európai szuverén adósok besorolási kilátásait. Ez az esetek zömében azt jelentette, hogy az osztályzati kilátások pozitívról stabilra módosultak, de két térségi ország – Magyarország és Horvátország – besorolásaira negatív kilátás érvényes.

A hitelminősítő közölte, hogy a felzárkózó európai régió jövő évi átlagos növekedési ütemére szóló előrejelzését az eddigi 4,1 százalékról 2,8 százalékra rontotta, de az orosz gazdaság figyelmen kívül hagyásával csak 1,5 százalékos átlagos térségi növekedést vár 2012-ben.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.