Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-31 17:15:00

Feltárták Dionüszosz templomát Bulgáriában

A régóta keresett Dionüszosz-templomot tárhatták fel Bulgáriában a Rodope hegységben.

Bolgár régészek Nyikolaj Ovcsarov professzor vezetésével 2000 óta folytatnak ásatásokat a hegység keleti lejtőjén, ahol Perperikon (Hyperperakion) ősi trák város feltárásait végzik. A térség már a Kr. e. 5. évezredben lakott volt, a település pedig egyaránt fontos urbánus központnak számított az ókorban, az első bolgár állam (632-1018), a bizánci uralom (1018-1185), valamint a második bolgár állam (1185-1396) idején – olvasható a Novinite (http://www.novinite.com) angol nyelvű bolgár hírportálon.

A tudósok régóta feltételezték, hogy az ókorban Dionüszosz-szentély állhatott a városban, az első bizonyítékok azonban csak most kerültek napvilágra. Így több kőoltárt is feltártak, ezek egyike három méter magas volt. A professzor meggyőződése szerint a Dionüszosz-kultusz egyik legnagyobb szentélyéről van szó, előfordulhat, hogy a régóta keresett Dionüszosz-templom került napvilágra, amelyről említést tett írásaiban Hérodotosz (Kr.e. 484-425) görög történetíró.

A templom az ókorban épp oly híres volt, mint a delphoi Apolló-templom. Két római történetíró is megemlíti műveiben, bár arról nem esik szó, hogy a Rodope hegységben állt a templom. Feltételezésem szerint azonban a nevezetes Dionüszosz-templomról van szó – vélekedett Ovcsarov.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.