Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-08 11:00:00

Fellegi lemond miniszteri posztjáról

Feladatainak sokasága miatt lemond miniszteri posztjáról Fellegi Tamás. A nemzeti fejlesztési miniszter csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: szerdán felvetette a miniszterelnöknek, hogy kezdeményezze a köztársasági elnöknél felmentését.

Fellegi Tamás azt is bejelentette, hogy már a jövő héten találkozik az IMF és az Európai Unió magas szintű tárgyaló képviselőivel.

Giró-Szász András kormányszóvivő a miniszteri poszt utódlásáról feltett kérdésre azt mondta: Orbán Viktor hazatérése után konzultál Fellegi Tamással, és megvitatják a lemondás szakmai érveit. A miniszterelnök hozza meg a döntést, és amennyiben elfogadja a miniszter lemondását, határoz az utódlásról is - tette hozzá.

Fellegi Tamás elmondta, hogy az általa vezetett IMF-tárgyalódelegáció tagja lesz - Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke és Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár mellett - Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke is. A tárgyalási mandátum kiadásához, és a majdani megállapodáshoz is kormánydöntés szükséges, az egyeztetések során pedig több ponton szorosan együttműködnek a Nemzetgazdasági Minisztériummal - jelezte a tárcavezető.

Fellegi Tamás szerdán előzetes megbeszélést folytatott a lehetséges tárgyalási menetrendről Irina Ivascsenkóval, az IMF budapesti képviseletének vezetőjével.

A további menetrendről közölte, hogy jövő héten Budapesten találkozik Chritoph Rosenberggel, az IMF, és Barbara Kaufmannal, az EU főtárgyalójával. Ugyancsak a jövő héten Londonban mindhárom hitelminősítő képviselőjével, valamint nagybefektetőkkel is konzultál, valamint várhatóan találkozik a brit kormány pénzügyi vezetőivel, majd Magyarország januárban kezdi meg a hivatalos tárgyalásokat az IMF és az EU delegációjával.

Hangsúlyozta: a megváltozott nemzetközi helyzetben Magyarországnak szüksége van védőhálóra, "jelenleg egyedül a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal megkötendő megállapodás tud ilyen biztosítékot nyújtani, ez az előfeltétele annak, hogy ne lehetetlenüljön el Magyarország piacokról történő finanszírozása".

Fellegi Tamás kifejtette, hogy a magyar tárgyalódelegáció vezetőjeként feladatai közé tartozik a tárgyalások lefolytatása mellett többek között a tárgyalási pozíció kialakítása és kormány elé terjesztése, az ott képviselendő álláspont megalapozása, a tárgyalási háttérmunka összehangolása, a szükséges kormányzati döntések kezdeményezése, valamint a magyar álláspont folyamatos megismertetése az EU és az IMF háttérintézményeivel, és a hitelminősítőkkel.

A miniszter kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a negyedik mobilszolgáltató megjelenése mögött nem a magyar állam, hanem állami vállalatok állhatnak, nekik joguk és lehetőségük van a mérlegelésre, hogy erőforrásaikat "egy értelmes üzleti vállalkozásra" fektessék.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.