Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-17 23:21:00

Fekete republikánus üzletember győzné le Obamát

Herman Cain georgiai üzletember 43:41 arányban legyőzné Barack Obamát, ha most tartanák az amerikai elnökválasztást - derült ki egy hétfőn nyilvánosságra hozott felmérésből.

A Rasmussen szerint a republikánus kihívók közül ma egyedül Cain tudná legyőzni Obamát a valószínű szavazók mai megítélése alapján. A közvélemény-kutató cég korábban kizárólag Mitt Romney volt massachusettsi kormányzóval kapcsolatban mutatta ki a győzelem esélyét, aki most 41:43 arányban kikapna az elnöktől. A Rasmussen szerint Cain és Romney támogatottsága egyaránt 29 százalékos és a maga 10 százalékával rajtuk kívül egyedül Newt Gingrich, volt képviselőházi elnök jutott fel a kétszámjegyű tartományba.

Az ORC közvélemény-kutató intézet és a CNN televíziós hírcsatorna hétfőn nyilvánosságra hozott közös felmérésében a megkérdezett republikánusok 26 százaléka Romneyra, 25 százalékuk pedig Cainre szavazna. A harmadik helyen itt Rick Perry texasi kormányzó áll, 13 százalékkal. A megkérdezettek kétharmada ugyanakkor nem döntötte el véglegesen, hogy melyik aspiráns mellett kötelezze el magát. Elemzők szerint korai még megmondani, hogy vajon tartósnak mondható-e Cain előretörése. Lapértesülések szerint az ellenzéki párt vezetése és anyagi támogatóinak jelentős része a jelenlegi felállásban Romney mellett tenné le a voksot. A republikánus elnökaspiránsok legközelebb kedd este Las Vegasban mérik majd össze erejüket egy újabb élő televíziós vitában.
Az ORC/CNN televíziós felmérés szerint a republikánusokban sokkal jobban buzog a szavazási kedv, mint a demokratákban. A legfrissebb adatok alapján az ellenzéki párt híveinek 62 százaléka tervezi, hogy felkeresi a szavazóhelyiséget, míg a kormány támogatóinak részéről csak 48 százalék készül erre.

A 2010-es, „félidős" kongresszusi választások előtt a voksolási hajlandóság hasonlóképpen oszlott meg a két párt között, ami a republikánusok jelentős előretöréséhez és a képviselőházi többség megszerzéséhez vezetett.

MTI
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.