Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-08 17:39:00

EU-tagjelölés: tartanak Szerbiától?

Az Európai Unió ajtaja nyitva áll, és Horvátország felvételét követően kívánatos lenne, ha Szerbia válna a következő tagjelöltté. Mindamellett Brüsszelnek az az óhaja, hogy ne terheljék az uniót újabb problémákkal. Pristinának és Belgrádnak rendeznie kell kapcsolatait - nyilatkozta kedden az egyik belgrádi TV-nek Vincente Deger, az EU belgrádi képviseletének vezetője.

"Az EU nem jelölte meg feltételként, hogy Belgrádnak el kell ismernie Pristinát" - mondta Deger. Hozzátette: "Amire viszont szükség van, az a jószomszédi kapcsolatok kiépítése, az emberek és az áruk szabad áramlásának a biztosítása, és lépésről lépésre meg kell teremteni a kölcsönös bizalmat a partnerek között, aminek az egyetlen módja a párbeszéd". Vincente Deger szerint az elkövetkező hetek forgatókönyve a következőképpen néz ki: az uniós országok külügyminiszterei Stefan Füle bővítési biztossal december 5-én megvitatják, hogy Szerbia és Montenegró milyen eredményeket ért el a reformok megvalósításában és az uniós felzárkózással kapcsolatos feltételek teljesítése terén.

Minderről tájékoztatni fogják az uniós országok állam- és kormányfőit, akik december 9-én ülnek tárgyalóasztalhoz. Az egyik napirendi pont lesz az EU-nak az a javaslata, hogy Szerbiának adják meg a tagjelölti státust és feltételesen jelöljék ki a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját is. Deger szerint Szerbia esetében figyelembe fogják venni, hogy Belgrád milyen eredményeket ért el a reformok terén és a regionális együttműködésben, milyen a helyzet Koszovóban, és mi a helyzet a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.