Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-11 14:31:00

Esztergom: csak a népszavazás segíthet?

Esztergomban tizenegy kérdésről kell kiírnia népszavazást a képviselő-testületnek, miután a helyi választási bizottság vizsgálata megállapította, hogy minden kérdésben a szavazás kiírásához szükségesnél több érvényes aláírás gyűlt össze - közölte az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesületének elnöke.

Körmöczi Miklós elmondta, hogy a kérdések összeállításában és az aláírásgyűjtésben egyesülete mellett a Haladó Esztergomért Egyesület, a Jobbik, az LMP és az MSZP vett részt. A kérdőíveken egy hónap alatt összesen harmincezernél több aláírást gyűjtöttek össze.

A kezdeményezések között szerepel, hogy a képviselő-testület alakítsa át a hulladékgyűjtésről szóló rendeletét, írjon ki nyílt közbeszerzési pályázatot a piac, a temetkezés, a parkolás, az ingatlangazdálkodás, a hirdetésszervezés, a közétkeztetés és az élményfürdő üzemeltetésére - sorolta az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesületének elnöke. Külön kérdésben fogalmazták meg, hogy az önkormányzattal kapcsolatos magánvádas perek költségeinek megtérítésére közpénzből ne történhessen kifizetés, illetve töröljék az önkormányzat javára az esztergomi ingatlanokra bejegyzett elővásárlási jogokat.

"Ezek a kérdések szinte minden esztergomit életminőségében és anyagi helyzetében közvetlenül érintenek, lefedik azokat a problémákat, amelyek több mint egy év óta - a Fidesz-frakció elutasító, a város lakosságát büntető, jogszabályellenes, a közhatalommal, a testületi létszámfölénnyel visszaélő döntéshozatali gyakorlata miatt - hiába várnak megoldásra" - mondta Körmöczi Miklós.
Az egyesület elnöke szerint a népszavazással megnyílik a jogi lehetősége, hogy az esztergomiak a képviseleti demokráciát felcseréljék a közvetlen hatalomgyakorlással, azaz a testülettől a képviseleti jogot megvonva, a demokrácia helyreállítása érdekében a közakaratnak érvényt tudjanak szerezni.

A helyi népszavazás akkor érvényes, ha a választópolgárok több mint a fele szavazott, ehhez Esztergomban legalább 12.280 szavazat szükséges. A szavazás akkor eredményes, ha a szavazóknak több mint a fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.
A polgármester előterjesztésére a képviselő-testületnek 30 napon belül határoznia kell a népszavazás kiírásának időpontjáról. A népszavazás eredménye kötelező a képviselő-testületre. Eredménytelen helyi népszavazás esetén a népszavazásra bocsátott kérdésben a képviselő-testület dönthet.

mti


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Esztergom
  • Tétényi Éva: nem vagyok szokványos politikus
  • Áll a bál Esztergomban
  • Önkormányzati botrány Esztergomban: a nyomozás furcsa vége
  • Esztergom: közpénzből perlik az újságírókat

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.