Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-31 19:30:00

Észak–kínai öldöklés: vallásuk miatt kellett meghalniuk?

Négy gyanúsítottat lelőtt, négyet elfogott, s további négyet még keres az északnyugat-kínai Kasgar (Kashgar) rendőrsége, miután vasárnap erőszakcselekmények voltak a városban.

Három embert megöltek, több mint 10 járókelő, illetve rendőr megsebesült – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség. A hétvégén eddig legkevesebb 14 ember halt meg különböző erőszakos cselekményekben a muszlim ujgurok lakta kínai régió történelmi városában.

Szombaton este két, késsel felfegyverkezett ujgur férfi egy piros lámpánál várakozó teherautóból kirángatta a sofőrt, leszúrta vezetőt, majd a járművel a járókelők közé hajtott. A támadók ezután kiugrottak a teherautóból, és legkevesebb hat embert halálra késeltek, 28-at megsebesítettek az utcán. A járókelők az egyik támadót agyonverték, társát ártalmatlanná tették.

Sajtóértesülések szerint a város érintett területeit lezárták, a helyszínen tűzoltók, mentők dolgoznak; a rendőrség nagy erőkkel vonult ki. Az internetes beszámolók síró emberekről és sok vérről szóltak. Volt, aki elmondta, hogy az esethez közeli székhelyű vállalatuk egyik biztonsági őre és menedzsere igyekezett a menekülő emberek segítségére lenni, de az egyik támadót lefogni próbáló kollégájukat hasba szúrta az ámokfutó késelő.

– Hszincsiang (Xinjiang) a kínai ujgurok és más nemzetiségűek hazája terrorfenyegetés alatt áll – állapítja meg a Hszinhua kínai állami hírügynökség, amely emlékeztetett arra, hogy július 18-án Hotan városban a helyi rendőrségre támadt egy fegyveres csoport, megölték az ujgur biztonsági őrt, továbbá három másik embert, s túszokat ejtettek. A rendőrség akkor 14 támadót lelőtt. Az akkori híradásokból arra lehetett következtetni, hogy az akciót vallási szélsőségesek követték el tiltakozásul amiatt, hogy a városban a hatóságok kampányt indítottak a nők egyre terjedő viselete ellen, ami fekete fátyol és hosszú fekete, bő köpeny. A rendőrség az ügyben arra a megállapításra jutott, hogy terrorista csoportok által szervezett támadásról volt szó.

2009 júliusában közel 200 halálos áldozattal járó kiterjedt – rombolással, gyújtogatással kísért – zavargásokra került sor az autonóm terület székhelyén, Urumcsiban (Urumqi). Kasgárban akkor több száz fős tüntetésről érkeztek jelentések. Egy évvel korábban, a nyári olimpia idején - szintén a pakisztáni határtól néhány órára lévő Kasgárban - merényletet követtek el egy rendőrőrs ellen, aminek 16 rendőr esett áldozatul. A kínai hatóságok állítása szerint a háttérben szeparatista szervezetek álltak.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.