Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-13 18:30:00

Este tíz után ne legyen gyermek az utcán?

Új, pontosított módosító indítványt nyújtottak be fideszes képviselők a kiskorú gyermekek közterületi felügyeletéről a családok védelméről szóló törvényhez.

Eszerint 14 éven aluli gyermekek felügyeletéről 22 és hajnali 6 óra között, 16 éven aluli gyermekek szórakozóhelyen történő tartózkodása esetén a felügyeletéről 23 és hajnali 6 óra között kellene gondoskodnia szülőnek. Az Országgyűlés honlapján kedden közzétett javaslatot Kőszegi Zoltán és Szalay Ferenc jegyzik.

A javaslat indoklásában arra hivatkoznak, hogy  a gyermekeket a családi kötelékén kívül számtalan veszély fenyegeti, a közterületen felügyelet nélkül eltöltött időben számos gyermek válik bűncselekmény áldozatává vagy elkövetőjévé. Ennek a súlyos társadalmi problémának a rendezése céljából tartják fontosnak az eredeti felsorolás kiegészítését. Kiemelték még: a szórakozóhelyen felügyelet nélkül eltöltött időben a gyermek veszélyeztetett helyzetben van, é ez különösen fennáll az alkohol-és dohánytermékeket is forgalmazó szórakozóhelyek esetében.

A témában módosító indítványt Kőszegi Zoltán pénteken már benyújtott, abban azt rögzítette, hogy este nyolc óra után köteles lenne a kiskorú gyermek közterületen történő felügyeletéről gondoskodni a szülő. A képviselő elsődleges célként azt fogalmazta meg, hogy ne váljanak bűncselekmények áldozatává a gyermekek.

Az eredeti javaslat szerint a kiskorú gyermek szülője köteles különösen gyermeke emberi méltóságát tiszteletben tartani, gyermekével együttműködni, a gyermekét az őt érintő kérdésekről — korának és fejlettségének megfelelően — tájékoztatni, véleményét figyelembe venni.

A kötelessége a gyermekének jogai gyakorlásához iránymutatást, tanácsot és segítséget adni, gyermeke jogainak érvényesítése érdekében a szükséges intézkedéseket megtenni, ellátásában közreműködő személyekkel és szervekkel, továbbá a hatóságokkal együttműködni.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.