Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-12 20:30:00

Elhunyt a ferences világi rend korábbi generálisa

Emanuela de Nunzio, a Ferences Világi Rend (FVR) korábbi miniszter generálisa november 10-én elhunyt – tájékoztatott Kauser Tibor, a több mint négyszázezer tagot számláló világszervezet nemzetközi elnökségének magyar tagja.

A magyarországi világi rend rendszerváltozás utáni újjáéledésében de Nunziónak kiemelkedő szerepe volt, segítségével lett hivatalosan megalapított közösség. Leköszönését követően is aktív szerepet vállalt a rend jogi természetű ügyeinek intézésében egészen ez év szeptemberéig. A 2008. évi, Magyarországon megtartott általános káptalanon ő volt az egyik előadó, emlékezetes beszédet tartott a rendhez tartozás természetéről, lényegéről.

A Ferences Világi Rend közvetlenül Szent Ferenctől számítja eredetét, alapításának időpontja 1221. Védőszentje Árpád-házi Szent Erzsébet. Változó intenzitással és a szerzetesekkel változóan szoros kapcsolatban, de az alapítás óta folyamatosan jelen vannak az egyház és a világ életében. A II. vatikáni zsinatot követően a mai kor szellemében megújult regulájukat VI. Pál pápa hagyta jóvá 1978-ban. Magyarországon a rendszerváltás után, 1992-ben jelent meg a regula Rómában is jóváhagyott magyar fordítása, amely friss lendületet hozott: az addig titokban működő közösségek immár hivatalos formában keltették életre a világi rendet.

Az FVR az egyház intézményes szervezetébe beépülve, a regula alapján működik. Saját szervezeti felépítése és szabályzata van. Közösségeinek világszerte 420 ezer tagja van. Magyarországon jelenleg 450 tagot tartanak számon 42 közösségben.

A Ferences Világi Rend minden olyan hívő előtt nyitott, aki nem kötelezte el magát véglegesen más szerzetesi közösségben vagy a megszentelt élet egy másik intézményében. Így világi emberek és egyházmegyés papok egyaránt lehetnek tagjai.

A rendbe való belépés az ismerkedéssel kezdődik, ezt követheti a befogadás, majd a – legalább egy éves időtartamú – kezdeti képzés. A jelölt szándékának és a helyi közösség tanácsának egybehangzó véleménye esetén a kezdeti képzést egy évre szóló, majd végleges fogadalom (az evangéliumi életre tett, életre szóló ígéret) követheti. Az ideiglenes fogadalom a szándékukban bizonytalan testvérek számára legfeljebb kétszer ismételhető.

 

Ferences Sajtóközpont

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.