Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-21 10:00:00

Egyszerűbb lesz a helyi piacok működtetése

Egyszerűbb lesz a helyi piacok működtetése a vidékfejlesztési miniszter rendelettervezete szerint.

A tervezetben egyebek mellett szerepel, hogy a helyi piacot nem szükséges ellátni ivóvízzel, az árusnak nem kell feltétlenül fertőtlenítő eszközt tartania a helyszínen, a piacok közegészségügyi követelményei közül pedig számosat nem lehet számon kérni a helyi piacokon.

Az uniós szabályok közül nem lehet megkövetelni a kötelező illemhely meglétét a helyi piacon, feltéve, hogy annak 100 méteres körzetében megfelelő számú nyilvános WC található. Ugyanez a 100 méteres szabály igaz a folyóvízre is. Az árusítóhelyen pedig nem kell fertőtlenítő eszközt tartani, ha az árus az eszközeit másutt fertőtleníti. Ennek azonban feltétele az, hogy az árusítás során ne váljon szükségessé az újabb fertőtlenítés.

A rendelet második része a vásárok, piacok közegészségügyi követelményeit tartalmazó rendeletet módosítja, így - egyebek mellett - a helyi piacokra vonatkozóan felfüggeszti annak előírásait.

Ilyen például az, hogy az egyes termékeket - zöldség, tej, gyümölcs - külön kell árusítani, illetve hogy tőkehús nem árusítható piacon.

Szintén felfüggeszti a tervezet azt a szabályt, hogy forgalomba hozni csak olyan nyers gyümölcsöt, zöldséget szabad, amelynek növényvédőszeres kezelésére előírt élelmezés-egészségügyi várakozási ideje letelt, és a határértéket meghaladó növényvédőszer-maradékot nem tartalmaz. Nem kell bemutatni a permetezési naplót sem.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.