Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-28 11:05:00

Egymillió „adósrabszolga” az országban

A miniszterelnök szerint ki kell segíteni a magyar embereket az „adósrabszolgaságból”.

Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a végtörlesztés lehetőségére utalva úgy fogalmazott: „ nem fogok egy olyan országban élni (...), ahol egymillió ember adósrabszolgasággal kell, hogy szembenézzen”.

A kormányfő szerint meg kell osztani a terheket, mégpedig úgy, hogy a bankok viseljék azok kétharmadát, egyharmadát pedig a hitelfelvevők. „ Ez Magyarország helyzetében történelmi tett” -- mondta, arra biztatva a magyar családokat, hogy szabaduljanak meg ily módon devizahitelüktől.
Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy a végtörlesztés miatt nagy bankok emelték fel a szavukat, ebben az „osztrák sógorok” járnak az élen, és komoly támadások érik Magyarországot.

Megjegyezte azonban azt is: a végtörlesztés ügyében nem kérhetik a bankoktól, hogy azt „bólogatva, mosolyogva és tapsolva” vegyék tudomásul, ám szerinte a végén valahogyan megegyeznek velük, az egyezségig vezető út viszont komoly konfliktusokon keresztül vezet.

Arra a felvetésre, miszerint a tömeges végtörlesztés kockázataitól való félelem akadályozta meg, hogy a magyar tőzsde ugyanolyan jól reagáljon a pénzügyi mentőcsomagról hozott uniós döntésekre, mint a világ más tőzsdéi, Orbán Viktor úgy válaszolt: „ ez így van”. Ám nem lehet elfelejteni, hogy az egyre javuló államadósság- és költségvetésihiány-mutató, valamint a szerkezeti reformok ellenére azért magasak továbbra is a Magyarországnak nyújtott hitelek kamatai, mert a magyar gazdaság devizának való kitettsége magas, és ez elsősorban azért van így, mert „elfutottak” a devizahitelek.

Vagyis „ ha nem a bankárok saját zsebérdekének szempontjából nézzük a végtörlesztést, hanem közgazdaságilag gondolkodunk róla, akkor abban mindenki egyetért, hogy Magyarország devizakitettségének a csökkentése jó gazdaságpolitika” - összegezte véleményét.

A brüsszeli uniós csúcstalálkozón hozott döntésekre utalva a miniszterelnök azt mondta, Magyarország azért volt könnyű helyzetben a bankok kisegítésének vitájában, mert az egyetlen európai súlyú magyar bank, az OTP kiváló állapotban van, jól áll a lábán.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.