Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-02 10:36:00

Egyházi státuszt kérnek a zsidó hitközségek

Magyar politikusoknál jár közben a Progresszív Zsidó Világközösség elnöke, hogy a január 1-jén hatályba lépő egyházi törvény a szervezethez tartozó zsidó hitközségeket is ismerje el egyháznak.

A világközösség közleményben tudatta: Stephen Fuchs, a világ legnagyobb, 1200 közösséget és 1,8 millió tagot tömörítő zsidó szervezetének a vezetője azért tárgyal kedden és szerdán Magyarországon politikai és egyházi vezetőkkel, hogy „a szervezethez tartozó magyar Szim Salom és Bét Orim hitközségek érdekében közbenjárjon az azokat hátrányosan érintő új egyházi törvény kapcsán”.

Úgy fogalmaztak: „Magyarországon több, évtizedes vagy évszázados hagyományokkal rendelkező vallási közösség került nehéz helyzetbe, mivel nem kapta meg az egyházi státust, és ezzel nemcsak intézményeik válnak finanszírozhatatlanná, hanem híveik is másodrendű polgároknak érezhetik magukat”.

Felhívták a figyelmet arra, hogy hitközségeik jövőre csak egyesületként működhetnének tovább. Mint írták, a két magyar reform zsidó közösség az 1848-ban bejegyzett pesti Reformegylet hagyományait követve független hitközségként működik Magyarországon. A nyáron elfogadott új egyházi törvény azonban kizárólag a neológ, az ortodox és a status-quo hitközségeket ismeri el egyháznak, a 163 éves múltra visszatekintő reform zsidó hitközségeket megfosztja az egyházi státustól – hangsúlyozták.

Stephen Fuchs rabbit, a jeruzsálemi székhelyű Progresszív Zsidó Világközösség elnökét magyarországi útjára elkísérte Leslie Bergman, a szervezet európai uniójának elnöke is. A két vezető – a közlemény szerint – találkozik a KDNP parlamenti frakciójának tagjaival, Fónagy János államtitkárral, a Fidesz budapesti elnökével, valamint a magyarországi zsidó felekezet és a keresztény egyházak képviselőivel is.

 

MTI
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.