Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-27 09:21:00

Durván gyengül a BÉT is a bóvlivá minősítés miatt

Az egész héten viszonylag jól teljesítő Budapesti Értéktőzsdén pénteken romlott el a hangulat egy hitelminősítői döntésre, így összességében egy hét alatt 576 pontot, 3,38 százalékot esett a BÉT részvényindexe.

A BUX 16.454,24 ponton zárt pénteken, és a vezető részvények jelentős heti értékvesztést szenvedtek el . A részvénypiac heti forgalma 67,2 milliárd forint volt, míg az előző héten 82,7 milliárd forint értékben születtek üzletek. A magyar részvénypiac az elmúlt héten viszonylag ellenállónak bizonyult a negatív külső hatásokkal szemben, csütörtökig felülteljesítő volt a fejlett európai tőzsdékhez képest. Pénteken azonban jelentős eladói nyomás bontakozott ki a Moody's hitelminősítő csütörtök éjjeli lépése után, amellyel megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást.

A globális piacokon továbbra is az euróövezeti válság megoldatlansága terhelte a befektetői hangulatot. Az egyértelmű stratégia hiánya a válság megoldására és a merev német ellenállás a megoldása egyik eszközeként javasolt közös kötvény bevezetésére egész héten nyomás alatt tartotta és kockázatkerülő magatartásra késztette az értékpapír-piaci befektetőket, mindezek hatására csökkentek a részvényárfolyamok.

Az OTP árfolyama a múlt héten 5,61 százalékkal esett, pénteken 2.860 forinton zárt. A Mol részvények ára 1,69 százalékkal 17.700 forintra csökkent. A Magyar Telekom árfolyama 4,2 százalékkal került lejjebb, pénteken záráskor 479 forintot ért a papír.

A Richter árfolyama 2,42 százalékkal 34.500 forintra csökkent. Az Egis 7,91 százalékos veszteséggel, 17.175 forinton zárta a hetet. A kis és közepes kapitalizációjú papírok mutatója, a BUMIX 1.325,35 ponton zárt pénteken, ez 3,62 százalékkal, 50 ponttal alacsonyabb az előző heti záró értékénél.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.