Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-11 13:20:00

Devizahitel: az OTP bemutatta saját mentőcsomagját

Az OTP vezérigazgatója ma ismertette a devizahitelesek megsegítésére szolgáló saját csomagját. A bank lehetővé teszi, hogy az állami árfolyamrögzítésnél valamivel magasabb szinten rögzítsék az árfolyamot.

Az OTP már jó ideje alkalmaz hasonló adósvédelmi programokat – idézte fel Gresa István. A bank 2009-ben újította meg adósvédelmi termékeit, ezek segítségével sikerült az ügyfeleket olyan státuszban tartani, hogy megmaradt a lehetőségük ismét a jól fizetők közé kerülni. Az eszközök között a törlesztőrészletek csökkentését, a futamidő hosszabbítását és a kettő kombinációját említette Gresa, ismertetve, hogy ezeket közel 10 ezer OTP-s ügyfél vette igénybe. A hasonló programban részt vevő ügyfelek harmada ma már rendes részletet fizet, harmada könnyített részletfizetést teljesít, harmadának nem sikerült rendezni a helyzetét.

Az augusztus 12-én induló, december 31-ig igénybe vehető, államilag szabályozott árfolyamrögzítés mellett a bank saját Adósvédelmi Programot kínál ügyfelei számára. A két program Gresa szerint első körben az érintett ügyfeleknek azon 10 százalékát érinti, amelynek a helyzete instabil, de még nem estek 90 napon túli késedelembe. Akik igen, még van esélyük, hogy a késedelmüket ledolgozva jogosultak legyenek. A programok közül az OTP ügyfelei szabadon választhatnak, az árfolyamrögzítés igénybe vételét a bank ingyenesen teszi lehetővé. Közjegyzői okiratra és földhivatali kivonatra van szükség, az előbbi ára 15 ezer és 30 ezer forint között lesz, pontos összege rövid időn belül eldől. A folyamatok végigtekintése alapján az OTP-nél úgy vélik, ha valaki szeptember 4-e előtt adja be a fenti két dokumentumot, október 4-én fizetheti a csökkentett összeget.

Az OTP az államilag szabályozott szintnél valamivel magasabb szinten, franknál 200, eurónál pedig 265 forintos árfolyamon is kínálja a rögzítés lehetőségét, ezáltal a gyűjtőszámlán kisebb tartozás halmozódhat fel. Gresa úgy véli, a jelenlegi árfolyamszintek átmenetiek, az árfolyamrögzítés lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy ezen időszak alatt ne kelljen ennek terheit elviselniük. Hangsúlyozta, hogy a gyűjtőszámlán gyűlő tartozás csökken, ha a forint erősödik a frankkal szemben, és ők nem számítanak arra, hogy a frankárfolyam a jelenlegihez hasonló erős szinten maradna a következő három évre. Az OTP vezérigazgató-helyettese elmondta: arra vonatkozóan semmilyen kormányzati döntés nincs még, hogy előírja-e a kormány, hogy a 36 hónapos rögzítést követően ne nőjön 15 százaléknál nagyobb mértékben a törlesztőrészlet, Gresa információi szerint azonban erre jövő héten sor kerülhet.

 

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.