Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-18 21:40:00

Csehország nem fizet más hibáiért

A cseh államfő ellenzi, hogy Csehország 90 milliárd koronát kölcsönözzön a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) az euróövezet eladósodott országainak megsegítésére.

Václav Klaus a kereskedelmi Prima televízió vasárnapi vitaműsorában kijelentette, nem bízik a valutaalapban, s a válság okozóinak a bankokat tartja. „Ez nem megoldás” - szögezte le Klaus a televízióban azzal, hogy csak akkor értene egyet a kölcsönnel, ha „a kapcsolatok és a szabályok értelmesen meg lennének határozva, s világos lenne, hogy sikerül betömni a fekete lyukat, s a pénz nem folyik el máshová”. Kifejtette, hogy a cseh gazdaság sokkal rosszabbul fejlődik, mint azt korábban jelezték, s az IMF-nek nyújtandó összeg nagyságrendileg megfelel a költségvetési hiánynak.

„Ez egy rendkívül vitatható dolog. Különösen akkor, amikor a cél megfoghatatlan és zavaros. Ez nem egy konkrét cél” – mutatott rá Klaus. „Nem Csehország volt az, amely a válságot kirobbantotta, s a következményeket is a felelősöknek kellene viselniük” – magyarázta álláspontját a cseh köztársasági elnök jelezvén, hogy a felelősséget a bankok viselik. Rámutatott, hogy a bankok támogatták, hogy az európai országok költségvetési hiánnyal gazdálkodjanak, alacsonyak maradjanak a kamatok, s amikor a kamatok megemelkedtek, az érintett országok már nem tudták kezelni a helyzetet. „Meglehet, hogy azok a bankok nem is voltak buták. Jól tudták, hogy az euróövezet nem engedi meg, hogy egy-egy ország csődbe menjen. Ezért meglehet, hogy ez tőlük nem butaság, hanem ügyeskedés volt” – mondta a bankok címére Klaus.

A politikus kétségbe vonta a Valutaalap szerepét is a válság megoldásában. Paradox dolognak nevezte, hogy míg a Valutaalapot egykoron a szegény országok megsegítésére hozták létre, ma a fejlett országoknak nyújt segítséget. Klaus azt mondta, nem bízik a valutaalapban, miután annak új vezetője Christine Lagarde, „Nicolas Sarkozy francia államfő jobbkeze”. Ismételten bírálta azokat a cseh politikusokat is, akik támogatják, hogy Prága pénzt adjon a valutaalapnak.

 

MTI

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.