Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-07 10:10:00

Csapás a dizájnerdrogokra: kilenc új szer tiltólistán

Január elsejétől kilenc új pszichoaktív szer, azaz dizájner drog kerül tiltólistára.

Kevesebb mint egy hónap múlva, január elsején lép hatályba az a törvénymódosítás, amelyről a minap szavazott a parlament, és amely 9 új pszichoaktív szert helyez a kábítószerek listájára. A kilenc szer a következő:

1. JWH-018 Naphthalen-1-yl(1-pentyl-1H-indol-3-yl)methanone
2. JWH-073 (1-butyl-1H-indol-3-yl)(naphthalen-1-yl)methanone
3. JWH-081 4-methoxynaphthalen- 1-yl- (1-pentylindol- 3-yl)methanone
4. JWH-122 4-methylnaphthalen-1-yl-(1-pentylindol-3-yl)methanone
5. JWH-210 4-ethylnaphthalen-1-yl-(1-pentylindol-3-yl)methanone
6. metilon (RS)-1-(1,3-benzodioxol-5-il)-2-metilamino-propán-1-on
7. MDPV 3,4- methylendioxypirov alerone (3,4-(RS)-1-(1,3-benzodioxol-5-il)-2-pirrolidinil-pentán-1-on” metiléndioxipirovaleron)
8. 4-FA (fluoramfetamin) (RS)-1-(4-fluorfenil)-2-amino-propán)
9. 4-MEC (4-metiletkatinon) (RS)-1-(4-metilfenil)-2-etilamino-propan-1-on

Mint ismeretes, az Ecstasy-piac összeomlásával párhuzamosan 2009–2010 fordulóján Magyarországon is megindult az ún. dizájner drogok diadalútja, évről évre egyre több új szert azonosítanak – 2010-ben már 18-at, ezek közül kettőt először a Bűnügyi Szakértői Kutatóintézet (BSZKI) laboratóriumában azonosítottak a világon. Bár 2011. január elsejétől betiltották a 2010-es év slágerdrogját, a mefedront (kati), azóta újabb még nem kábítószernek minősülő anyagok árasztották el a piacot, amelyeket online boltok forgalmaznak. A drogok származási helye a legtöbbször Kína vagy India. A most betiltott szerek közül vannak a mefedronhoz hasonlóan a katinonok családjába tartozó szerek, mint a metilon, a 4-MEC és az MDPV, vannak amfetamin-származékok, mint a 4-FA és szintetikus kannabinoidok (JWH) is, amelyeket a boltok gyakran a hamis „herbál” vagy „bio” jelzőkkel látnak el. Bár a dizájner drogok fogyasztóinak nagy többsége partilátogató fiatal, akiknél a szerhasználat viszonylag kevés ártalommal jár, az ismeretlen hatóanyagtartalmú szerek felelőtlen használata jóval több sürgősségi esethez vezet, mint a hagyományos kábítószerek használata – ezt jelzik a toxikológiai osztályok statisztikái. Megjelent ezenkívül a dizájner drogok injektálása is, amely valószínűleg több ezer embert érint az országban – és jóval nagyobb egészségügyi kockázatokkal jár, mint a korábbi heroin- vagy amfetamin-injektálás.


-mi-
(forrás: Drogriporter)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.