Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-22 16:26:00

Börtönhelyzet: kilenc százalékkal nőtt a fogvatartottak száma

Kilenc százalékkal nőtt a fogvatartottak száma az elmúlt évhez képest a büntetés-végrehajtási (bv.) intézetekben, a jelenlegi adatok szerint a börtönökben, fegyházakban és fogházakban jelenleg 17.300-an töltik büntetésüket, vagy vannak előzetes letartóztatásban – közölte a Belügyminisztérium az MTI megkeresésére. Ez mintegy 138 százalékos telítettséget jelent országos szinten. Előzetes letartóztatásban csaknem ötezren vannak, ők azonban nem számítanak elítéltnek, mert ügyükben még nem döntött jogerősen a bíróság.

Az egyes intézetek zsúfoltságát bővítésekkel, valamint az előzetes letartóztatásban lévők más, kevésbé telített börtönökbe történő átszállításával próbálják meg enyhíteni. A telítettség Észak- és Kelet-Magyarországon, a fővárosban és Baranya megyében a legnagyobb.

Az intézetrendszer befogadóképességét három százalékkal bővítették; ez jórészt az Állampusztai Országos Bv. Intézet solti objektumában található körletrészek, valamint a Fővárosi Bv. Intézet Gyorskocsi utcai objektum újranyitásának köszönhető.

A női fogvatartottak száma ezer körüli; ez az összes fogvatartott mintegy hat százaléka.
Anya-gyermek körlet az országban egyetlen helyen, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben található, ahol a fogva tartás ideje alatt született gyermekek 6-12 hónapig maradhatnak az anyjuk mellett. Ezt követően a gyerekeket lehetőleg rokonoknál, vagy ha erre nincs lehetőség, gyermekvédelmi intézményrendszerben helyezik el.

A fogvatartottakat a büntetés-végrehajtási fokozatuknak megfelelően helyezik el az intézetekben. A jogerősen elítélt felnőttek esetén ez fegyház, börtön vagy fogház fokozat lehet, amelyet a bírói ítéletben határoznak meg.

Fogházban jelenleg 1300-an, börtönben közel 7800-an, fegyházban pedig mintegy 3200-an töltik büntetésüket. A végrehajtási fokozatok közötti különbözőség leginkább az elítélt életrendjében, az adható kedvezmények mértékében jelentkezik.

A fogház a szabadságvesztés-büntetés legenyhébb végrehajtási fokozata. Fogházban az elítélt rövid tartamú eltávozása engedélyezhető, külső munkában részt vehet, életrendje csak részben meghatározott, szabadidejét belátása szerint használhatja fel, a büntetés-végrehajtási intézet területén szabadon járhat.

Börtönben az elítélt rövid tartamú eltávozásra csak kivételesen engedélyezhető, külső munkában ugyancsak kivételesen vehet részt, életrendje meghatározott, irányítás és ellenőrzés alatt áll, a büntetés-végrehajtási intézet kijelölt területén szabadon járhat.
Fegyházban az elítélt életrendje részleteiben meghatározott, állandó irányítás és ellenőrzés alatt áll, a büntetés-végrehajtási intézeten belül is csak engedéllyel és felügyelet mellett járhat. Külső munkában csak kivételes esetben vehet részt.

Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetést jelenleg tizenöten töltenek az intézetekben, külön körleten elhelyezve; a büntetéseket emberölés minősített eseteiért szabtak ki.

Az elítéltek az összes büntetés-végrehajtási intézetben végeznek - az intézetfenntartáshoz, ellátáshoz kapcsolódó - munkát. Termelő tevékenység általában az erre a célra alapított bv. gazdasági társaságoknál folyik. A bv. intézetek mellett 12 gazdasági - nyolc ipari és négy mezőgazdasági - társaság működik, alapfeladatuk a fogvatartottak foglalkoztatásának szervezése és végrehajtása.

Az elítéltek eddig csaknem tízezer egyenruhát varrtak a rendőrségnek, a járőrök ma már ebben teljesítenek szolgálatot. A cél az, hogy a jövőben még ennél is nagyobb szerepet kapjanak a büntetés-végrehajtás ellátásában. A kormányváltás idején majdnem nulláról induló önellátási mutatókat jövőre 65 százalékra, 2013-ra pedig a felső határnak számító 80 százalékra kívánja emelni a Belügyminisztérium.

A fogvatartottak legalább havonta fogadhatnak látogatót, és korlátlanul levelezhetnek az intézet által engedélyezett személyekkel. Telefonálni csak az intézet által kijelölt vonalas készülékről lehet, mobiltelefont pedig nem használhatnak. A zárkákban a rabok az oktatás-képzés, a munkavégzés vagy a szakköri foglalkozás után - a napirendnek megfelelően - televíziót is nézhetnek.

A fogvatartottak „reintegráció elősegítése céljából” művészeti tevékenységet is folytathatnak, szakkörökön vehetnek részt. Napi egy óra szabad levegőn tartózkodást – tekintet nélkül arra, hogy téli hideg vagy, mint most, kánikula van – az intézetekben biztosítják.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Börtön
  • Díjat kapott a börtönlelkész
  • Nagymama, olyan börtönszagod van!
  • Áramot vezetett a kerítésbe – lecsukják
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • Alakul a magyar börtönválogatott
  • Ítélet az öntörvényű kazalgyújtogatónak
  • Magyarországon nincs kínzás a börtönökben?
  • Helybéliek és az elítéltek ugyanabba a templomba járnak
  • Börtönbe vonult Stohl András
  • A bűnözők választhatnak a templom és a börtön közt

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.