Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-06 19:10:00

Az NGM szerint ez újabb, megalapozatlan leminősítés

Megalapozatlan volt a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a Fitch Ratings döntése, amellyel megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot.

A tárca pénteki közleménye szerint a hitelminősítő cég véleménye kialakításakor nem volt körültekintő, és döntésének időzítése sem indokolható, egyebek mellett azért sem, mert a jövő héten kezdődnek az IMF-fel való tárgyalások, amelyek a kormány várakozásai szerint sikerrel végződnek. A megállapodás minden bizonnyal a piacok megnyugvásához, valamint gyors eszközár-korrekcióhoz vezet.

A közleményben kiemelik azt is, hogy Magyarország fundamentumai szilárdak, és gazdasági helyzete stabil, az ország az Európai Unió által is visszaigazoltan 3 százalék alatt tudja tartani a 2012-es költségvetési hiányt, miközben a külső egyensúly folyamatosan javul.
Tartós és jelentős folyó fizetési mérleg többlettel rendelkezik az ország, amelyet tovább növel a tőkemérleg pozitív egyenlege. A kormányzat megfelelő fiskális tartalékokkal rendelkezik, illetve képes a piacról forrásokat bevonni, ezért nincs veszélyben az államadósság finanszírozása - teszik hozzá.

Szintén a Fitch-döntés megalapozatlanságát támasztja alá a tárca közleménye szerint, hogy az MNB tartalékai magasak, a legutóbbi hónapban is 2 milliárd euróval emelkedtek.
Hozzáteszik, hogy a kormány 2011. december 15-én megállapodott a Bankszövetséggel, amely további pozitív makrogazdasági és stabilitási hatásokkal jár.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.