Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-18 20:15:00

Az IMF távozása egyértelmű üzenet

Az MSZP szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azzal, hogy elment Magyarországról, azt üzente a kormánynak: eddig és ne tovább, a tárgyalásoknak pedig feltételei lesznek.

Tukacs István, a párt országgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy egyan a kormány azt kommunikálta, hogy feltétel nélkül tovább tárgyalna az IMF-fel, de az MSZP szerint ennek feltételei lesznek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összevonása a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével (PSZÁF) komolytalan, ezt a kormánynak el kellene felejtenie – tette hozzá.

A képviselő véleménye szerint a jegybanktörvénybe be kell építeni azokat a feltételeket, amelyeket az uniós jogrend megkövetel Magyarországtól, illetve biztosítani kell az MNB függetlenségét, a költségvetés foltozásánál fel kell hagyni az ötleteléssel, főleg a magán-nyugdíjpénztári vagyon „elrablásával”, valamint stabil lábakon álló költségvetést kell készíteni. Tukacs István kitért arra is, hogy a kormánynak meg kell értenie, hogy az IMF „gesztusának” mekkora súlya van.

Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője pénteken közölte, hogy megszakadt Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), illetve az Európai Bizottság közötti konzultáció az elővigyázatossági hitelről; a delegáció hazautazott Budapestről. Amadeu Altafaj Tardio elmondta, hogy a tárgyalás megszakítása összefüggésben van a magyar jegybankot érintő, véleményük szerint a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét potenciálisan veszélyeztető törvénymódosító javaslattal.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.