Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-24 14:29:00

Az emberi jogok tiszteletben tartását várja el Líbiától az EU

Az emberi jogok tiszteletben tartását várja el az Európai Unió az új líbiai vezetéstől – mondta hétfőn Brüsszelben Maja Kocijancic, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, Catherine Ashtonnak a szóvivője.

A téma annak nyomán merült fel az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján, hogy vasárnap Musztafa Abdel-Dzsalíl, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács vezetője bejelentette, hogy az ország jogrendszerének az alapja ezentúl az iszlám jog, a saría lesz. A témát felvető újságíró a nemek egyenjogúságával kapcsolatos aggályainak adott hangot, amikor a saría bevezetésének kommentálását kérte az uniós szóvivőtől. Kocijancic azonban válaszában általános értelemben az emberi jogok tiszteletben tartásának fontosságáról beszélt.

Nem kapott választ az az újságíró, aki azt kérdezte, miként minősíti az Európai Bizottság emberi jogi szempontból azt, hogy Moammer Kadhafi holttestét több napra kitették közszemlére Miszrátában. Ezzel kapcsolatban az uniós szóvivők egyike sem kívánt állást foglalni. Az új líbiai vezetésnek az emberi jogokhoz való viszonyát nem sokkal azután vetette fel a média Brüsszelben, hogy a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet (HRW) bejelentette: Kadhafi rezsimjének 53 emberét bírósági eljárás nélkül kivégezték Szirtben egy szállodában.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.