Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-19 15:08:00

Az egyháztörvényt továbbra is támadja a nemzetközi sajtó

A nemzetközi sajtó még mindig nem békélt meg az egyháztörvénnyel, egy svájci újságírót nem csak a törvény tartalma, hanem annak elfogadási menete is felháborított.

Az új egyházügyi törvényről és a jogszabályt érő bírálatokról közölt tudósítást pénteki számában a Neue Zürcher Zeitung nemzetközi kiadása. A tekintélyes svájci napilap tudósítója, Charles E. Ritterband bécsi keltezésű írásában beszámolt arról, hogy a törvény több mint száz felekezettől vonta meg az egyházi státust és ezzel az állami támogatást. Ez utóbbira – írta – közvetlen egyházi adó hiányában rá vannak utalva a magyar vallási közösségek. Feltűnő módon a törvényjavaslatot mindössze két órával a szavazás előtt nyújtották be a parlamentnek. A szöveg elmélyült tanulmányozásáról, szakértőkkel való konzultációról vagy akár az érintettek meghallgatásáról ilyen gyorsított eljárásban szó sem lehetett – írta.

A cikk részletesen foglalkozott a törvénnyel szembeni ellenzéki bírálatokkal, köztük az Európa Tanács és az Európai Unió emberi jogi biztosaihoz címzett nyílt levéllel. Utóbbiból kiemelte, hogy az aláírók szerint a törvény sérti a vallásszabadságot, az egyenlőség, valamint az állam és az egyház szétválasztásának elvét. Felidézte, hogy az aláírók szerint Orbán Viktor közvetlen hozzáférést biztosít a Fidesznek a vallási szférához. A törvény szerint az egyházi státus odaítéléséről a jövőben miniszteri vélemény alapján a parlament dönt kétharmados többséggel. Ez pedig közismerten a Fidesz kezében van – írta az NZZ tudósítója.

 

mti

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.