Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-21 18:10:00

Alakul az egyházlista: Lázár javaslatokat vár

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt kérte a reformátusoktól és az evangélikusoktól, hogy nevezzék meg, szerintük mely vallásokkal kellene bővíteni az új egyházi törvényben az elismert egyházak körét.

Lázár János Fidesz-frakcióvezető azt kéri: tájékoztassák arról, hogy melyek azok a világvallások és vallási közösségek, amelyek álláspontjuk szerint bizonyították tanításuk értékelvűségét, és társadalmi szolgálatuk a szűkebb és tágabb közösség javát szolgálja. A református és az evangélikus vezetők levélben kérték a Fidesz frakcióvezetőjét még vasárnap arra - és kérésüket az Alkotmánybíróság hétfői döntése után is fenntartják -, hogy az újra elfogadandó törvény „ismerje el mindazon világvallások, vallási közösségek egyházi státusát, melyek bizonyították tanításuk értékelvűségét, társadalmi szolgálatuk pedig a szűkebb és tágabb közösség javát szolgálja”.

Mint írták, az után fordultak Lázár Jánoshoz, hogy a frakcióvezető pénteken bejelentette, hatályon kívül helyezik a júliusban elfogadott jogszabályt. Utaltak arra is, hogy az Alkotmánybíróság hétfőn közjogi érvénytelenség miatt megsemmisítette a törvényt. A levélben a két egyház kitért arra, hogy vezetőik már a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvény elfogadása után közvetlenül, július 19-én levélben kérték Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettest, közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy bővüljön a törvény által elismert egyházak köre, amely eredetileg tizennégy egyházat és vallási felekezetet jelentett.

Lázár János hétfőn bejelentette, hogy a Fidesz a két ünnep közöttre is parlamenti ülést kezdeményez, így az új egyházügyi törvényjavaslatot a legkésőbb szerdán benyújtják, az általános vitát csütörtökön, a részletes vitát december 28-án tervezik megtartani, az új jogszabályról pedig december 30-án szavazhat az Országgyűlés.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT), amelynek tagjai között van a református és az evangélikus egyház is, levélben kérte szeptemberben, hogy további olyan vallási felekezeteket, egyházakat ismerjen el a kormányzat már a regisztrációs folyamat előtt egyházként, amelyek "évtizedek, sőt évszázadok óta evangéliumi szolgálatukkal gazdagítják nemzetünket, és az 1943-ban alapított Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsában is krisztusi összefogásban szolgálják Urunkat és hazánkat".

A MEÖT elnöksége december elején az Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében azt kérte, hogy a lehető legrövidebb időn belül álljanak az érintettek rendelkezésére az egyházi státus regisztrációja iránti beadványokhoz, kérvényekhez szükséges nyomtatványok.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Egyháztörvény
  • Ezt ígérte Szászfalvi László a készülő egyházi törvényről
  • Fokozatosan alakítanák át az egyházak finanszírozását
  • Egyházakat fejleszt az állam Debrecenben
  • Amerikában keményen bírálják Orbán egyházpolitikáját
  • Készül az ítélet: nyilvánosságra került az egyházlista
  • Így szünteti meg a kormány az egyházakat ért diszkriminációt
  • Az emberi jogi biztos is aggódik
  • Hamarosan kiderül az egyházak sorsa
  • Az MTA vizsgálhatja a kérelmet benyújtó egyházakat
  • Orbán személyesen akadályozta az egyházlista bővítését

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.