Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-16 15:45:00

Afganisztánba induló magyar békefenntartókat búcsúztattak

Afganisztánba induló magyar békefenntartó katonákat búcsúztattak kedden Szolnokon, a Magyar Honvédség (MH) helikopterbázisán.

A csaknem háromszáz katona zöme a Baghlan tartományban működő Tartományi Újjáépítési Csoportban szolgálatot teljesítőket váltja fel, míg új misszióként egy Mi-17-es Légi Tanácsadó Csoport is útra kel az afgán légierő helikoptereseinek kiképzésére.

– Olyan fontos helyekre indultok, ahol sokat tehettek hozzá ahhoz a nagy közös vállalkozáshoz, amelybe szövetségeseinkkel együtt egy biztonságosabb világ létrejöttéért fogtunk – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a búcsúztatáson. Hozzátette, hogy ez a törekvés nemcsak a NATO, Európa és Magyarország érdeke, hanem a polgárháborúkba merülő nemzeteké is.

Az elmúlt esztendő missziós tapasztalatai arra intenek, hogy a katonáknak mindig, minden körülmény között készen kell állniuk bármilyen helyzet megoldására, legfőképpen azért, hogy mindannyian épségben hazatérhessenek – jelentette ki Hende Csaba.

Magyarország 2003 óta vesz részt az afganisztáni NATO-misszióban. 2006 októberétől tartományi újjáépítő csoportot vezet Baghlan tartományban, ahová most a 11. váltás érkezik. A honvédség 2009 áprilisa óta az ohiói nemzeti gárdával közösen képezi ki az afgán nemzeti hadsereg egyik lövészzászlaját. Tavaly óta működik az MH Mi-35-ös Légi Tanácsadó Csoport, amely az ötödik váltást fogadja. Feladata az afgán légierő harci helikopteres hajózó állományának elméleti és gyakorlati kiképzése, valamint a gépek üzemeltetésének segítése.

Augusztusban első váltásként repül Afganisztánba a nyolcfős Mi-17-es Légi Tanácsadó Csoport. Pelczéder Gyula alezredes, a váltás parancsnoka az MTI-nek elmondta: az afgán légierő Mi-17-es szállító helikoptereit kezelő állomány oktatása és a gépek üzemeltetésének mentorálása lesz a feladatuk. Herat tartományban, Shindand központban egy olasz vezetésű csoport részeként szolgálnak küldetésük négy hónapja alatt.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.