Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-16 11:45:00

A Város Mindenkié: a hajléktalanok nem bűnözők!

A hajléktalan emberek érdek- és jogvédelmével foglalkozó egyik civil szervezet elítéli, hogy a közelmúltban nyilvánosságra került csepeli bűncselekmények kapcsán a médiában többször említették a "hajléktalanokat" mint bűnözői csoportot.

– Ez nemcsak jogellenes, de indokolatlanul megbélyegez egy már ma is szélsőségesen kirekesztett csoportot – írta A Város Mindenkié csoport az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. A szervezet az adatvédelmi törvényre utalva kiemeli: az, hogy valaki Csepel erdős részén élő hajléktalan ember, egyértelműen személyes adatnak minősül, amelynek kiadása nemcsak az adott személyre, de a hozzá hasonló helyzetben élő emberekre is nagy veszélyt jelent.

A Város Mindenkié csoport szerint a csepeli ügy kapcsán ezeket a jogszabályokat a média több képviselője, de a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) is megsértette.
A civil szerveződés szerint az NNI a jogsértésen túl több erkölcsi szabályt is megszegett, amikor a kollektív bűnösség elvét használta.

A Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója, Csizner Zoltán szombaton közölte, hogy a Csepel-szigeten kihantolt négy holttesttel összefüggésben eddig hat embert helyeztek előzetes letartóztatásba. A rendőrség szerint "egyértelmű, hogy az életellenes bűncselekmények elkövetése köthető a kihantolási hely közelében élő hajléktalanokhoz, illetve a velük kapcsolatba hozható, hajléktalan életmódot folytató személyekhez". A rendőrség közlése szerint az a tény, hogy az emberöléseket sorozatban, feltételezhetően több hónapon át anélkül követték el, hogy azt a hatóságok tudomására hozták volna, "meghatározóan annak a szabályozatlan és társadalmi kontroll nélküli életformának a következménye, amit számos hajléktalan folytat.

A Város Mindenkié csoport szerint ez a nyilatkozat, amellett, hogy "életveszélyes", félrevezető is, mivel a rendőrség közlése alapján nincs alapos gyanú arra vonatkozóan, hogy a csepeli erdőben élő emberek követték el a feltételezett gyilkosságokat. – Lehetséges, hogy a brutális gyilkosságok elkövetői hajléktalan emberek (is) voltak (ezt majd a rendőrségi nyomozás deríti ki), azonban ez semmiképpen sem használható fel arra, hogy minden hajléktalan embert potenciális sorozatgyilkosként kezeljenek – fogalmaztak, megjegyezve azt is: az, ahogyan a média, a rendőrség és a kormány a Csepelen történt – eddig még nem teljesen feltárt – eseményeket kezeli, a hajléktalanság kriminalizációjának eddigi legsúlyosabb megnyilvánulása.

A Város Mindenkié csoport emlékeztetett, hírek szerint Orbán Viktor miniszterelnök utasítást adott Pintér Sándor belügyminiszternek arra, hogy a rendőrség vizsgálja át az összes hajléktalan telepet. Ez az utasítás előreláthatatlan mértékű zaklatásnak teszi ki a bűnbaknak kikiáltott hajléktalan embereket – írták.

– A most kormányzati szinten is megtámogatott hajléktalanellenes retorika ahhoz járul hozzá, hogy még több zaklatás és bántalmazás érje a hajléktalan embereket. A magyar állam feladata nem az, hogy a szélsőségesen nehéz helyzetben élő emberek életét tovább keserítse, hanem az, hogy kiemelt szociális és fizikai védelmet biztosítson számukra – fogalmazott a Város Mindenkié csoport, amely óva inti a kormányt attól, hogy ezt a tragikus esetet ürügyként használja fel a hajléktalan emberek tömeges megfélemlítésére.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.