Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-28 19:30:00

A szocialisták szerint a Munka törvénykönyve újabb lépes a nyomor felé

Az MSZP szerint Szijjártó Péter állításaival ellentétben az új munka törvénykönyvével az Orbán-kormány újabb társadalmi csoportokról mond le, és újabb lépést tesz a nyomor és a szegénység felé – mondta Korózs Lajos, MSZP elnökségi tagja az MTI-nek. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtökön beszélt arról, hogy az új munka törvénykönyve lesz a kulcs ahhoz, hogy az elmúlt időszakban történtekkel ellentétben ne a munkanélküliség, hanem a foglalkoztatás nőjön.

Hozzátette: a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint a munkanélküliségi ráta 10,8 százalékra csökkent 2011 második negyedévében az első negyedévi 11,6 százalékról és az egy évvel korábbi 11,1 százalékról. A 15-74 éves foglalkoztatottak létszáma 3 millió 809 ezer volt, az első negyedévinél 76 ezerrel, az egy évvel korábbinál 30 ezerrel több, a munkanélküliek száma a második negyedévben 461 ezerre csökkent, ami az első negyedévinél 29 ezerrel, az egy évvel korábbinál 13 ezerrel kevesebb.

Korózs Lajos felhívta a figyelmet, hogy nyáron az idénymunkáknak köszönhetően mindig magasabb a foglalkoztatottak száma, de ez az idénymunkák lejárta után visszaáll az eredeti adatokra. A szocialista politikus szerint az Orbán-kormánynak nincs gazdaság- és foglalkoztatáspolitikája, cserébe a munkáltatóknak tesznek aránytalan gesztusokat. Korózs Lajos emlékeztetett rá, hogy bár az új kormány a ciklus végére 400 ezerrel több munkahelyet ígért, ehhez képest jelenleg a Bajnai-kormány idejéhez képest is 150-170 ezerrel kevesebb munkahely van ma Magyarországon.


mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.