Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-23 14:30:00

A Stephansdom plébánosa 1956-ról

Az 1956-os forradalomról emlékezett meg vasárnaponként jelentkező vendégrovatában a Kurier című osztrák napilapban a bécsi Szent István-székesegyház (Stephansdom) plébánosa, Toni Faber.

A forradalom reménysugár volt, de leverték és csírájában elfojtották. Közel háromezren áldozták vérüket ezekben a napokban és több mint 180 ezer menekült hagyta el Magyarországot az osztrák határon át – idézte fel az eseményeket Toni Faber. Nem ők hagyták el hazájukat, sokkal inkább hazájuk lett hűtlen hozzájuk – fogalmazott.

A plébános felidézte, hogy Bécsben és az egész világon sok más városban tüntettek az elnyomott magyar nép mellett, a menekültek ételt és ruhát kaptak. Igazságot Magyarországnak – skandálták a köztereken. Csütörtökön, Schmitt Pál bécsi látogatása alkalmával visszaidézte ezt Heinz Fischer osztrák szövetségi elnök is, a magyar államfő pedig a Stephansdomban tartott megemlékezésen köszönetet mondott az osztrák népnek a támogatásért. Sok minden köt össze minket a magyarokkal. A kihívás abban áll, hogy mindig azt keressük, ami összeköt, és felülemelkedjünk azon, ami elválaszt. Remélhetőleg a jelenben is sikerrel járunk ebben, 1956 szellemében – írta Toni Faber dómplébános.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.