Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-06 20:10:00

A londoni CDS-piac nem reagált a Fitch lépésére

A londoni piacon nem mozdult érdemben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása az után, hogy pénteken a Fitch Ratings megvonta a befektetési ajánlású szuverén devizaadós-osztályzatot Magyarországtól.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzői az MTI-nek a Fitch bejelentése után elmondták, hogy a magyar kormánykötvény-adósság törlesztésének leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a pénteki késői jegyzésben 696 bázispont környékén mozgott az előző esti 735 bázispontos záró után.

Az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos, a piac által kedvezően fogadott magyar kormánynyilatkozatok hatására már a pénteki nyitásban meredek csökkenéssel a 700 bázispontos sáv alá süllyedt a magyar CDS-díjszabás, amely előző nap még 750 bázispont feletti rekordszinteken járt.

A magyar CDS-középárfolyam a Fitch Ratings által bejelentett osztályzatrontás után sem lendült ki a 700 bázispont alatti sávból.

A pénteki kereskedésben kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi értékű, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg 690 ezer eurót valamivel meghaladó éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon. Ez az előző záróhoz képest hozzávetőleg 40 ezer eurós, az előző napi napközbeni csúcsokhoz mérve csaknem 60 ezer eurós csökkenés.

A magyar CDS-árszint a csütörtöki rekordok előtt soha nem járt 700 bázispont felett; legutóbbi csúcsát novemberben érte el, 650 bázispont körüli árazásokkal.
A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok
vonatkoznak.

A CMA DataVision számítási modellje szerint a péntekre kialakult magyar CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac pillanatnyilag 38,7 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Magyarország mint államadós törlesztésképtelenné válását ötévi távlatban.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője befektetők számára pénteken - még a Fitch Ratings bejelentése előtt - összeállított, az elmúlt napok piaci fejleményeire reagáló elemzésében azt írta, hogy a finanszírozási igényeket és a kormány rendelkezésére álló finanszírozási forrásokat összevetve Magyarország "aligha tekinthető törlesztésképtelenség szélén álló" adósnak, és az ezzel kapcsolatos félelmek "eltúlzottak".

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.