Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-19 15:31:00

A Le Monde a magyar abortuszplakátokról

A magyar kormány életvédő kampányáról közölt írást csütörtök délután megjelent számában a Le Monde című napilap. A mértékadó francia liberális újság bécsi keltezésű cikkének elején arra emlékeztetett, hogy Budapesten a Köztársaság teret átnevezték, s az mostantól a közelmúltban boldoggá avatott II. János Pál pápa emlékét őrzi.

A cikk szerzője szerint a konzervatív kormány azon kampányát is feltehetően üdvözli a katolikus egyház, amelyben a várandós nőket arra biztatják, hogy mindenképpen szüljék meg, és ha nem tudják fölnevelni, inkább adják örökbe gyermeküket. A lap megjegyzése szerint a kampány az abortuszt emberölésként mutatja be. A cikk szerzője, Joelle Stolz az abortuszellenes plakáton olvasható feliratok részletes ismertetésékor arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány a kampányt európai uniós pénzekből finanszírozza.

Idézi a lap Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyi államtitkár azon kijelentését, amely szerint a kormány nem kívánja betiltani az abortuszt, hanem az életvédelmet szeretné népszerűsíteni, mivel Magyarországnak minden életre szüksége van. Ennek kapcsán a lap kitért arra, hogy a Fidesz 2010-es választási győzelmekor fő célkitűzésként jelölte meg a születések számának növelését. Azt is megemlíti a cikkíró, hogy az áprilisban elfogadott új alaptörvény az életet a fogantatástól védi, s a tervezetben még az is szerepelt, hogy a gyerekek után választójog járhatna az anyáknak. A jobboldal erről végül lemondott, mert "a választóit felháborította, hogy ez túl nagy súlyt adna a cigány kisebbségnek" – hangsúlyozza a lap.

A Le Monde arra is emlékeztetett, hogy az Orbán-kormány megerősítette: nem áll szándékában az Európában az egyik legliberálisabbnak számító magyar abortusztörvényt megkérdőjelezni. A felmérések szerint a magyaroknak 72 százaléka már csak azért is szeretné megtartani a jelenleg érvényben lévő törvényt, mert a művi terhességmegszakítások száma a rendszerváltás óta csökkent: a húsz évvel ezelőtti 90 ezerről 2010-ben 43 ezerre. A feminista szervezeteket ugyanakkor aggasztja az a mozgástér, amelyet a 2012. január 1-jén hatályba lépő új alaptörvény biztosít az egyházak és a KDNP által mozgatott abortuszellenes lobbinak – írta a Le Monde.

 

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.