Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-03-30 13:30:00

A gyermekszegénység elválaszthatatlan a munkanélküliségtől

A gyermekszegénység kérdése elválaszthatatlan a szülők munkanélküliségének problémájától - mondta Gulyásné Kovács Erzsébet, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság stratégiai főosztályvezetője szerdán Budapesten, a Gyerekesélyek – programok a gyerekszegénység ellen című konferencián.

A gyermekszegénység kérdése nem romakérdés, ugyanakkor tagadhatatlan az, hogy a romák között a szegények és a szegény gyerekek nagy mértékben felülreprezentáltak. Magyarországon vannak olyan régiók, térségek, települések, ahol az életesélyek összehasonlíthatatlanul rosszabbak, mint az ország szerencsésebb fekvésű régióiban – fejtette ki.

Mint mondta, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság feladata, hogy a kormányzaton belül a társadalmi felzárkózás szempontjait érvényesítse. Hozzájuk tartoznak konkrét programok is, mint például a Társadalmi Megújulás Operatív Programon belüli (Támop) projektek. Az egyik leglényegibb kérdésnek a gyermekek esélyteremtésének kérdését tekintik. Tenni kell azért, hogy a szegénység átörökítését sikerüljön megakadályozni - fűzte hozzá.


Gulyásné Kovács Erzsébet közölte: öt kistérségi program indult már meg a gyerekesély témakörében, 2012-ben pedig további tizenkét kistérségben indítanak hasonló programokat.
Tausz Katalin, az ELTE egyetemi docense előadásában egy 2010-es felmérés adatait ismertetve kiemelte: a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben – amelyekben a népesség egészénél jóval erőteljesebben reprezentált a romák aránya – a sokgyermekes családok csaknem felében egyik szülő sem keres, és alig van olyan cigány család, amely ki tud jönni a jövedelméből. A kutató felhívta a figyelmet arra, hogy ezekben a térségekben a romák a Magyar Gárdától, a rendőröktől és az önkormányzatoktól, a nem romák pedig a romáktól félnek.

A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, együttműködésben az MTA TK Gyerekprogram Irodájával, 2008-ban kezdte meg a Legyen jobb a gyerekeknek nemzeti stratégiához kapcsolódó, uniós forrásokra épülő fejlesztések előkészítését. Az azóta eltelt időben megjelentek a 0-4 éves gyerekek és szüleik számára az úgynevezett Biztos Kezdet Gyerekházak, és megkezdődtek azok a komplex programok, amelyek a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben élő gyerekek esélyeinek javítását célozzák.

(mti)

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.