Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-19 11:57:00

A brüsszeli Régiók Bizottsága is aggódik

A magyarországi helyi demokrácia helyzete miatti súlyos aggodalmának adott hangot Mercedes Bresso, az EU mellett működő Régiók Bizottságának elnöke.

Közleménye szerint a január elsején hatályba lépett új magyar alkotmány súlyosan korlátozza az önkormányzati autonómiát, amelyet pedig az unió alapszerződése, a Lisszaboni Szerződés kifejezetten oltalmaz.

A Régiók Bizottságának elnöke konkrétan azt tette szóvá, hogy a települési önkormányzatokat az Országgyűlés alkotmányellenességre hivatkozva feloszlathatja alkotmánybírósági állásfoglalás nélkül is, továbbá hogy a helyi önkormányzatok javainak államosítása révén is korlátozható az autonómia.

"Ha a helyi demokrácia elvei veszélybe kerülnek, akkor az Európai Uniónak cselekednie kell" - hangsúlyozta Mercedes Bresso, és párbeszédre szólította fel a magyar hatóságokat ebben a kérdésben.

A Régiók Bizottsága az unió által létrehozott tanácsadó, véleményalkotó testület. Jelenleg a 27 EU-tagroszágból 344, önkormányzatokban politizáló tagja van. Az uniós intézményeknek a regionális, illetve települési politikával kapcsolatos kérdésekben ki kell kérniük a Régiók Bizottsága véleményét.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.