Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-15 17:10:00

Állampolgári jogok biztosa: önkényes volt a zuglói hajléktalantelep felszámolása

Szabó Máté ombudsman vizsgálata szerint a zuglói önkormányzat önkényes módon, felhatalmazás nélkül intézkedett a Francia út és az Egressy út kereszteződésénél található, a MÁV Zrt.-től bérelt területen lévő hajléktalantelep felszámolásáról; az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalból indított vizsgálatot az ügyben.

Az ombudsman hivatala az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben tudatta: Szabó Máté a sajtóból értesült arról, hogy a zuglói önkormányzat október 19-én elbontatta a hajléktalanok illegálisan emelt építményeit a Francia út és az Egressy út kereszteződésénél. Az elbontás hivatalos indoka az volt, hogy az épületeket engedély nélkül húzták fel, továbbá az önkormányzat szerint mind szociális, mind közegészségügyi, mind pedig rendészeti szempontból aggályos volt az ottani helyzet.

Szabó Máté a vizsgálatában megállapította, hogy az önkormányzat önkényes módon, felhatalmazás nélkül intézkedett, a hatósági jellegűnek beállított intézkedés után nem volt valamennyi érintett számára ténylegesen igénybe vehető szálláslehetőség, sérültek az alapvető emberi jogok és a jogállamiság normái.

Az ombudsman a jelentésben rámutatott: a terület tulajdonosa, a MÁV Zrt. nem kért birtokvédelmet a területen jogalap nélkül, életvitelszerűen tartózkodó hajléktalan emberekkel és az általuk emelt építményekkel kapcsolatban, az önkormányzatnak pedig nem volt jogi lehetősége arra, hogy hatósági eszközök és apparátus igénybevételével önkényesen állítsa helyre az eredeti állapotot az általa bérelt területen.

Szabó Máté arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvényesen lefolytatott hatósági eljárások során is fokozott figyelemmel kell eljárni annak érdekében, hogy a hajléktalan emberek az őket megillető jogokat ténylegesen gyakorolni is tudják. A biztos szerint ezek az egyébként is kilátástalan helyzetben lévő emberek teljes mértékben kiszolgáltatottak a jogi magyarázat nélküli, igazolást és eljárási garanciát nélkülöző, azonnali hatállyal végrehajtott önkormányzati intézkedésekkel szemben.

Az ombudsman utalt arra, hogy a zuglói önkormányzat mulasztott, amikor figyelemmel az időjárási körülményekre, nem tett külön intézkedéseket az ott élők számára megfelelő, valóban hozzáférhető szállás biztosítására.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa felkérte a fővárosi kormányhivatal vezetőjét, hogy a hajléktalantelep jogellenes felszámolásáról folytasson le vizsgálatot és tegye meg a szükséges intézkedéseket, egyúttal kezdeményezte a XIV. kerületi polgármesternél, hogy az önkormányzat a tényleges igényeket és lehetőségeket felmérve, a civil szervezetekkel együttműködve, haladéktalanul keressen személyre szabott megoldásokat az érintett hajléktalan emberek számára.

 

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.