Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-31 19:30:00

Ők már 2012-öt írnak

A Csendes-óceán térségének számos országában és Ausztráliában már elbúcsúztatták az óévet. Az újévet legelőször a Szamoa-szigetek és az Új-Zélandhoz tartozó Tokelau lakossága köszöntötte.

A szigetcsoport és Tokelau lakói tavaly még az utolsók voltak a szilveszteri mulatságok sorában, de az idén átváltottak a dátumválasztó vonal Ázsia felé eső oldalára: december 29-e után mindjárt a december 31-re tértek át, kihagyva egy teljes napot. Az időzónaváltással Szamoa elveszítette „a legnyugatibb ország címet”, viszont a turisták akár kétszer is ünnepelhetik az újévet vagy akár a születésnapjukat: Szamoában kezdhetnek, majd egyórás repülőúttal a szomszédos Amerikai Szamoára utazhatnak, átkelve a módosított dátumválasztó vonalon.

A döntést Szamoa még májusban bejelentette azzal az indoklással, hogy ezzel is javítani akarja kapcsolatait legnagyobb kereskedelmi partnereivel, Ausztráliával és Új-Zélanddal. Tokelau októberben határozott a zónaváltásról. Ausztrália legnagyobb városában, Sydneyben több mint másfél millióan gyönyörködtek a partról és hajókról a híres kikötő és az operaház fölött látható pazar tűzijátékban. Az új-zélandiak nem voltak ilyen szerencsések: az újév viharos idővel és szakadó esőkkel köszöntött be. A fővárosban, Wellingtonban az ítéletidő miatt lefújták a kikötő fölötti hagyományos éjféli tűzijátékot, valamint két szabadtéri koncertet is.

Az Északi-szigeten sok más rendezvényt is le kellett mondani, így törölték az ország egyik legnagyobb szabású koncertjét is az északi Taurangában a heves széllökések miatt. A hangulat ott egyébként is nyomott volt, a parttól 22 kilométerre a Rena konténerhajó zátonyra futott és fennáll a veszélye annak, hogy a viharos tengeren kettészakad, ami csapást jelentene a természeti környezetre. A hatóságok már pénteken újabb olajfoltot észleltek az óriáshajónál. Egyedül Aucklandban tudták megtartani a tűzijátékot.

Christchurch városában a Déli-szigeten az újévet köszöntő vidámságba szorongás vegyült. Néhány nappal ezelőtt ugyanis kisebb földrezgés váltott ki félelmet a lakosságban. Egy erős földrengés ugyanis 2011 februárjában 181 halálos áldozatot szedett, romba döntötte a belváros egy részét, és házak ezrein rongálta meg.

 

MTI/ hvg.hu

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.