Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-12-29 17:30:00

Az északi országokban a kövérek aránya csak öt százalék

Veszélyben a tíz év alatti gyermekek

Az Európai Unióban élő gyermekek mintegy 20 százaléka kövér, vagy elhízott. Ez súlyos egészségügyi veszélyt jelent: korán megjelenő cukorbetegséget, magas vérnyomást, az izületek fejlődésének zavarait.

Ráadásul a túlsúlyos gyerekből sokkal gyakrabban lesz kövér felnőtt, mint a súlytöbblet nélkül növekedőből. Az Európai Unióban Wolfgang Ahrens német professzor vezetésével öt éve kezdődött az a tanulmány, mely azt vizsgálja, hogy a 2-10 éves európai gyerekek egészségét, fejlődését milyen módon és mértékben befolyásolja az étkezés, életmód és társadalmi környezet. A megfigyelések legújabb eredményeit az International Journal of Obesity közölte.


Helytelen táplálkozás és televízió

A vizsgálat szerint a tízévesnél fiatalabb gyermekek körében több lánynak van súlytöbblete, mint fiúnak. Az EU déli részének országaiban minden öt gyerekből egy túlsúlyos, míg az északi országokban a kövérek aránya csak öt százalék. A kutatók szerint a gyermekkori elhízás szorosan összefügg azzal, hogy ez a korosztály úgy eszik, hogy közben nézi a televíziót.

A svéd gyerekeknek legfeljebb egynegyede eszik tv-nézés közben, míg az olaszok többsége a képernyő előtt ülve fogyasztja el ennivalóját. Ez nyilvánvalóan csak egy szempont az elhízással kapcsolatos tényezőkből, de érdekes és elgondolkoztató tény. Azt is leírják, hogy Svédországban a gyerekek sokkal kevesebb cukrozott üdítőt isznak, mint délebbi országokban élő kortársaik. A kulturális szokásoknak megfelelően a vizsgálatban részt vevő svéd gyerekek között senki sem evett heti három édességnél többet, és csak egy százalék fogyasztott háromnál több szeletnyi süteményt.

Ezzel szemben a svéd kicsinyek 40 százaléka evett naponta friss gyümölcsöt és ők fogyasztották a legtöbb nyers zöldséget is. Az északi gyerekek 60 százaléka kapott heti egy-három alkalommal valamilyen friss zöldségfélét. Az iskoláskor előtti időszakban a gyerekek fele fogyasztott zöldséget, valamilyen módon földolgozva naponta legalább egyszer, míg Olaszországban és Ciprusban az ilyen gyerekek aránya csupán 20 százalék. Az egészséges étkezéshez ezt az arányt helyes volna növelni.

A tanulmány készítői 16 224 gyereket vizsgáltak, szüleikkel együtt. A gyerekek életkora 2-10 év volt. A vizsgálat Magyarországon is folytatódik azzal a céllal, hogy segíthet az egészséges gyermekkori életmód kialakításában.

 

MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.