Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-21 15:00:00

Sokan egyensúlyoznak a teljes összeomlás határán

Válság: lelkisegély-osztályt nyitnak a bankok

Az Independent friss cikke beszámol egy kutatásról, amely szerint az adósságproblémával küszködők 86 százalékát pszichés problémák – főként depresszió és extrém szorongás – is sújtják.

Az angol Fogyasztói Hiteltanácsadás Szolgálat (CCCS) statisztikája fényében nem meglepő, hogy a brit bankok közül egyre több állít fel speciális mentálhigiénés és egészségügyi részleget az adósságkezelési osztályon. A CCCS délkelet-angliai vezetője, Maggie Kirkpatrick ki is jelenti, hogy „a 86 százalék hihetetlenül hangzik, de igaz. Ezek a problémák nagyon szorosan együtt járnak".


Méltányos elbírálás

Nem teljesen világos, hogy mi az ok-okozati összefüggés a szorongás, a depresszió és az eladósodottság között. A statisztikák mindenesetre más fényben mutatják a világgazdasági válságot, amelyet részben az idézett elő, hogy olyan embereknek adtak jelzáloghiteleket, akik nem tudják visszafizetni őket. Amikor a bankok ezeket a hiteleket egymás között próbálták értékesíteni, pánik alakult ki, ráébredtek ugyanis, hogy ezek az összecsomagolt hitelek jelentős részben behajthatatlanok – különösen, ha az adós pszichés problémákkal is küzd.

A jelenlegi gazdasági válság fordulatot hozott a területen, szeptemberben ugyanis az angol Office of Fair Trade iránymutatást adott ki azoknak az intézményeknek, amelyek potenciálisan olyan pszichés betegeknek is hitelt nyújthatnak, mint például a mániás depressziósok. Anthony Sharp, a Money Advice Liaison Group tanácsadó cég elnöke szerint az iránymutatás fontos lépés, és örömmel látja, hogy az angol pénzügyi felügyelet felszólítja a bankokat arra, hogy „kezeljék a vevőiket méltányosan”.


Van kiút? Fotó innen

A Royal College of Psychiatry kutatója szerint, aki kifejezetten a pszichés problémák és az adósság kapcsolatát vizsgálja, az adóssággal küzdő emberek csaknem kétszer olyan gyakran lesznek depressziósok vagy válnak szorongóvá, mint a teljes népesség. Ezek a statisztikák az adósságproblémák új értelmezését teszik szükségessé. Az adósság és a szegénység talán nem közvetlenül függ össze – egy közbülső láncszemet, a pszichés állapotot, szintén érdemes beiktatni.


Kényszeres cselekvés

Egy igen vitatott csoport az úgynevezett „nárcisztikus személyiségzavarban” szenvedők csoportja – a személyiségzavar nagyjából a népesség egy százalékánál fordul elő. A nárcisztikus személyiségzavarral megalománia is együttjárhat, ami kényszeres költekezéshez vezethet. Ha a CCCS-nél valaki bevallja, hogy kényszeresen vásárol, orvoshoz irányítják. A népesség további egy százalékáról feltételezhető, hogy skizofréniában szenved. A sheffieldi mentálhigiénés tanácsadó központ beszámolója szerint az adósság lényegében mindig ront a mentális állapoton.

A CCCS igen sok bipoláris beteggel találkozik. Anglia és Wales mentális egészségre vonatkozó törvényei nagyon megnehezítik, hogy a hitelező a hitel visszafizetését követelje, ha a hitelt felvevő személy mániás fázisban volt, nem rendelkezik semmilyen vagyonnal, és orvosilag igazolható a problémája. Maggie Kirkpatrick szerint a hitelezők együttérzéssel kezelik ezeket az ügyeket, amennyiben megfelelő orvosi és pénzügyi bizonyíték áll rendelkezésükre.

Angliában az Independent beszámolója szerint tanácsadó ügynökségeket állítanak fel, hogy a depressziósok adósságtörlesztési technikáit segítsék kialakítani (például egy barát bevonása, vagy a bankszámla közvetlen terhelése), ezek a technikák ugyanis akkor is működnek, ha a beteg akut stádiumba kerül.


Bénító félelem

Az Independent beszámol egy sikeres író esetéről – nevezzük Samnek –, aki évtizedeket töltött a depresszió és az adósság csapdájában, míg végül eladta házát, bérelt lakásba költözött, és megtanult lehetőségeinek megfelelően élni. Sajnos azonban túl későn – sikeres írói karrierjét fel kellett adnia.

„Az adósság okozta sressz nagyon súlyos – mondja Sam. – Az ember attól fél, hogy az utcán vagy a pszichiátrián végzi. Ezek pedig szörnyű helyek.” A probléma gyökere tulajdonképpen a depresszió volt. „Pánikoltam, lefagytam” – magyarázza. Hiába keresett tehát viszonylag jól, bajba keveredett, mert egyszerűen félt kinyitni a számláit tartalmazó leveleket. Ez a szerencsétlen szokás végül ahhoz vezetett, hogy a sikeres szabadúszó író, aki drága könyvekre költötte a pénzt, miközben kifizetetlen hagyta a számlákat, végül nem tudta rendezni tartozásait.


Stresszfaktor. Fotó innen

Sam, írja az Independent, végül elvitte a helyi Citizens Advice tanácsadó irodába a kibontatlan számlakivonatokat, és megkérte őket, nyissák ki helyette. Nagyjából hat héten át segítettek neki, ők leveleztek a hitelezőkkel is. A legsúlyosabb tétel a be nem fizetett jövedelemadó volt, de sok közüzemi hátraléka és helyi adóhátraléka is volt. Az angol adóhatóság már jogi útra terelte az ügyet és behajtást kezdeményezett, végül az mentette meg, hogy a kihallgatás előtti napon barátai összedobták a fontban százezres nagyságrendet kitevő összeget. A baráti kölcsönt nem sokkal később fizette vissza, amikor el tudta adni a házát.

Sam jelenleg rokkantnyugdíjas. Mivel hetente kapja a nyugdíját, jobban tudja kezelni. A számláit előre kifizeti. És rendkívül hálás, amiért hitelkártyája sosem volt. Úgy véli, hogy bizonyos lépésekkel meg lehetne spórolni másoknak ezt a kínszenvedést. „Például költségvetés-készítést kellene tanítani a gyerekeknek, megtanítani őket arra, hogyan kezeljék pénzügyeiket” – mondja. Sam csak felnőtt korában tanulta meg, hogy ha bevásárlólistával megy a közértbe, sokkal kevesebbet költ.


– mi (forrás: Independent)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Adósság
  • Portugália bedőlését jósolják
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Ki az igazi felelős a devizahitelesek problémájáért?
  • Nemsokára megmondják, ki miatt adósodtunk el
  • Végtörlesztés: sok a panasz
  • Szíjjártó: az új ötlet még a végtörlesztésnél is jobb
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A Jobbik ma nagyon tolja
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.