Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-10-20 15:00:00

A vallásos embereknek magasabb az önértékelésük és elégedettebbek

Valóban boldogít a hit?

A vallásos emberek boldogabbak, feltételezték idáig a kutatók. Az állítást újravizsgáló tudósok kiderítették, a hívők valóban elégedettebbek – ha az általuk gyakorolt vallás társadalmilag is elismert.

A berlini Humboldt Egyetem, a dél-angliai Southampton Egyetem és az „eDarling” online társközvetítő iroda kutatói 11 különböző ország 200 000 emberének adatait értékelték ki. A felmérésben részt vevőktől többek között azt kérdezték, milyen szerepet játszik a hit hétköznapi életükben, emellett egyházi elkötelezettségüket is vizsgálták. Értékelniük kellett, hogy saját élethelyzetükkel szemben „bizakodóak” vagy „elégedettek”. Ezenkívül szociális viselkedésüket is meg kellett határozniuk: például „könnyen megy a beszélgetés olyan emberekkel is, akikkel először találkozom." A felmérésben részt vevők arra is válaszoltak, milyen gyakran mennek templomba.

 

Önbecsülés országonként

A vizsgálatba a tudósok a 2008-as világméretű Gallup-felmérés eredményeit is bevonták. Akkoriban 143 országban vizsgálták, milyen szerepet tölt be a vallás az emberek mindennapi életében. A kutatók a 2008-as felmérés eredményeinek segítségével és a mostani, az emberek hittel kapcsolatos és egyházi elkötelezettségre vonatkozó adatainak birtokában országokra lebontva értékelték ki a vallás jelentőségét.

Minden országban boldogabbak a vallásos emberek? Az eredmény egyértelműen: nem. A kevésbé vallásos országokban (mint amilyenek például Svédország, Hollandia, Németország), ahol a vallásosságot a társadalom kevésbé értékeli, és az egyház szerepe nem annyira fontos, a vallásos és nem vallásos emberek élettel szemben érzett elégedettsége alig különbözött egymástól.

A vallásos országokban (Lengyelország, Törökország, Oroszország) egészen más kép rajzolódott ki: itt a hívő embereknek magasabb volt az önbecsülésük, elégedettebbek voltak, mint a nem hívők. A vallásosság tehát nyilvánvalóan boldogabbá tesz – nem önmagában azonban, hanem csak abban az esetben, ha ezért társadalmi elismerést is kapunk.


Forrás: spiegelonline
-bcs-

 

Kép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.