Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2010-12-22 13:33:00

Irreális elvárások, ünnepi hajsza

Ünnepek – csak természetesen!

Az ünnepi készülődés ideje alatt sok családban, párkapcsolatban megnő a feszültség szintje. Több tanácsadó is összegezte, hogyan kerülhetjük el a fölös veszekedéseket, lelki terheket ebben az érzékeny időszakban.

„A jó érzések nem a libasültből fakadnak, a belső ürességet nem lehet egy pompás lakomával kitölteni.” – állítja Jörg Eikmann, pszichológus. A szakember szerint  a keresztény ünnep jelentésén való elmélkedés teremti meg a családok karácsonyi hangulatát.

A békés ünnep megéléséhez gondoljuk át, mi a fontosabb, a hagyományokhoz, az irreális elvárásokhoz való szigorú ragaszkodás vagy a békés együttlét – javasolja Eikmann. A karácsony nem a legmegfelelőbb időpont arra, hogy régi sérelmeinket megoldjuk. Az ünnepek előtti készülődésben az idegszálak már úgyis pattanásig feszültek, s ezért azt tanácsolja a pszichológus, hogy a szeretet ünnepén bánjunk csínján azokkal a kényes kérdésekkel, hogy „mikor is teszed le a vizsgáidat?” vagy „mikor is házasodtok össze?”.

Szakítópróba

Az készülődés és a rengeteg intézni való miatt sokan hajszoltak, idegesek, s ilyenkor elég egy apró bosszúság ahhoz, hogy az elfojtott érzelmek látványos veszekedésben torkolljanak – mondja a pszichoterapeuta Raphael Bonelli.

A kapcsolati és házassági kríziseket átélő felek közötti gondokat vagy a mozaik-családokban élők nehézségeit csak fokozzák az ünnepek, s ebben az időszakban gyakrabban történnek meg a felek közt a bizalmi összecsapások és szakítópróbák. Az ilyen családok életében az ünnep próbatételt jelent, a napokig tartó együttlét, az összezártság kiélezi a meglévő feszültségeket, és esetenként újabb konfliktusokat teremt.

A túlzott elvárások is ingerlékenységhez vezethetnek. Sok ember számára a karácsony az év legfontosabb ünnepe. Ilyenkor mindennek tökéletesen kell működnie, még akkor is, ha ez az év többi napján nincsen így. A valóság azonban nem mindig követi az álmokat. Bonelli szerint a harmóniához való ragaszkodás bizonyos esetekben már-már kórosnak nevezhető görcsös elvárássá válik. Sokan  a legkisebb bosszúságra is teljes csalódottsággal és kudarcérzéssel reagálnak, és ezzel elindítják a lavinát. A családi idillről alkotott eszményképeket magunkban hordozzuk. Ez jó cél, de önismerettel kell párosulnia. 

A megbocsátáson való fáradozás

Különösen a magányos emberekből vált ki szorongást a szeretet ünnepe. A legtöbb egyedül ünneplő számára azonban nem mások hiánya okozza a fő problémát – mondja Bonelli. „Sokan magányosak, mert nem képesek megbocsátani azoknak, akikkel konfliktusban állnak. Gyakran arra várnak, hogy a másik fél tegye meg első lépéseket a békülés felé.” Minél nagyobb a sérülés, annál kevésbé képes valaki a saját hibáit vagy a másik sérelmeit felismerni.

Bonelli szerint az advent és a karácsony  a legjobb idő arra, hogy békülési szándékunkat jelezzük; ezekben a napokban az emberek érzékenyebbek, fogékonyabbak. Az a legtartósabb és legjobb ajándék magunk és a másik fél számára is, ha sikerül átlépni saját határainkat. Ennek megvalósításához kell felismerni, hogy mi sem vagyunk hibátlanok. Egy karácsonyi képeslap kezdődhet akár így is: Összetartozunk – kezdjük újra!

(Forrás: Livenet)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.