Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-10-16 11:00:00

Egyre többen térnek vissza az ősi mesterséghez

Twitteren terelik nyájukat a modern pásztorok

Reneszánszát éli Olaszországban a pásztorkodás. Egyre több fiatal választja az ősi szakmát modern eszközökkel újítva meg. A mai olasz pásztorok Twitteren követik a nyájat.

Október első felében zajlik a nyájak melegebb legelőkre való terelése még a tél beállta előtt. Tíz nap alatt 250 kilométert tettek meg a közép-olaszországi Abruzzo hegyeiből a déli Pugliáig bárányok és pásztorok.


Tisztességes szakma

Az egykor Itáliában is természetesnek tartott állatmigrációt az utóbbi évtizedekben a pásztorhiány nehezítette meg, az idén azonban az Abruzzóban nevelt több mint 300 ezer bárány nagy része elindult délre az Appenninek ösvényein. Fiatal pásztorok terelik őket, közöttük a 27 éves Ovidio Damiani, aki kőműves szakmáját cserélte le a pásztoréra.

– Egész nap a friss levegőn vagyok, és a hétvégeket feleségem és gyerekeim is velem töltik, olyan, mintha kirándulni mennénk – számolt be Damiani az Il Centro abruzzói online újságnak.
Azt is elmondta, hogy nem csak fizikai munkások, egyre több diplomás is a pásztor mesterséget választja, köztük kereskedők, mérnökök. Hozzátette: nem folklórról, hanem átgondolt választásról van szó.

– Pásztorként nem lehet meggazdagodni, de a mai válságban ez a szakma tisztességes megélhetést ad – kommentálta a sajtóban a pásztorkodás reneszánszát David Falcinelli a Coldiretti, az olasz kistermelők szövetségének részéről.

A modern pásztorok meg is újították az ősi mesterséget: a mai olasz pásztorok mobiltelefonnal, számítógéppel felszerelve dolgoznak, közös internetes honlapjukon követik egymás mozgását és Twitteren kommunikálnak egymással. Az Il Centro oldala valós időben mutatja a Dél-Itália felé haladó abruzzói pásztorok útvonalát.

mti

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.